Tesla dani u Srbiji – od 6 do 12. jula

DOGAĐAJI, IZDVOJENO, KULTURA  
Tesla dani u Srbiji – od 6 do 12. jula

Sjajna vest!

Od 6. do 12. jula u Srbiji će biti održani Tesla dani povodom njegovog rođendana 10. jula. Takođe, u sklopu ove manifestacije obeležiće se i Međunarodna godina svetlosti – 2015.

Ova manifestacija je sačinjena od niza (većinom) besplatnih programa koji će se istovremeno odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima u gradovima širom Srbije.
Prošlogodinji uspeh ove manifestacije udahnuo je veliku dozu pozitivne energije oranizatoru, Klasteru puteva kulture koji umrežava više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta.

Članice ovog Klastera pripremaju razne svečanosti i dešavanja tako da ih možete posetiti:

– Muzej Nikole Tesle
– Elektrotehnički fakultet
– Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”
– Turistička organizacija Srbije
– Adrenalin escape rooms
– Zavod za proučavanje kulturnog razvitka
– Turistička organizacija Niša
– Balkan magnet suveniri

„Očekuju nas i brojne izložbe, performansi, radionice, eksperimenti, predavanja, kao i razna druga dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije Srbije“ – rekla je Manuela Graf generalni menadžer Klastera puteva kulture, iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Posetioci će u okviru programa inspirisanog Teslinim životom i radom moći da zavire u stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije i da vide kao je i u stogodišnjim kabinetima Elektrotehničkog fakulteta Tesla „pravio gromove“. Takođe će moći da pogledaju kako je Tesla proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kao i da uz pomoć neobične igre uđu duboko u njegov um i izgube se u genijalnom i čudesnom svetu koji je stvorio.

Manifestacija Tesla dani su deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata:
– Muzej Nikole Tesle
– Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd
– Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića
– 10 malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.
– Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika
– Manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima
– Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Pokrovitelji Tesla dana su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije (koja će orirediti poseban spektakl povodom Teslinog rođendana), Schneider Electric i Trizma. Klaster puteva kulture prvi put je prošle godine organizovao jednodnevnu otvorenu manifestaciju posvećenu Tesli u 10 gradova širom Srbije kojoj je prisustvovalo više hiljada posetilaca.



Jedan odgovor na temu "Tesla dani u Srbiji – od 6 do 12. jula"

  1. Pingback: 9. Festival nauke od 3. do 6. decembra 2015. godine | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login