Nada Miklja – Samouka umetnica

UMETNOST  

SJAJNA VEST!

Amatersko slikarstvo u našoj zemlji je medijski veoma zapostavljeno i o tome se vrlo malo priča. Naša želja je da vam predstavimo jednu interesantnu umetnicu.

Nada Miklja, po struci inženjer informatike, spaja naizgled nespojivo: strogi red i logiku programiranja sa razbarušenom kreativnošću likovnog izražavanja. Sebe opisuje kao samouku umetnicu čiji je život posvećen kreaciji u različitim vidovima i oblastima, a poslednjih nekoliko godina kulminira povratkom slikarstvu kao ljubavi iz najranije mladosti.
Ponovo počevši od crteža i samo dva tona pri kreiranju svetlosti, senke i oblika, postepeno prelazi na boje i razigrava svoj tonalitet, koristeći osnovne boje kao podlogu koja će poslužiti za kontrast i isticanje figure u njenom konačnom tonskom akordu. Preferira figurativno slikarstvo, sa povremenim izletima u apstrakciju, inspirisanu pojedinim trenucima dana.
Od tema, fascinira je ljudsko lice i telo, sa posebnim naglaskom na rukama, koje se pojavljuju na većini njenih slika. Osim toga, gradski pejzaž, naročito krovovi različitih oblika i tekstura. Sve vreme traga za novim načinima umetničkog izražavanja, stilski ili po značenju. U poslednje vreme se fokusira na snove i ono što joj oni donose kao inspiraciju.

Učestvovala je na nekoliko grupnih izložbi i likovnih kolonija. Nailazeći na dobar odziv i pozitivne kritike stručnih pojedinaca, aktivno radi na pripremi prve samostalne izložbe koju planira ove jeseni.

SREĆNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login