Mali heroji pomažu – Od vaspitanja do pravog čoveka

HUMANOST  

SJAJNO!

Kućno vapitanje dece je jedan od najvažnijih koraka u periodu razvoja svake ličnosti. Time što učimo dete kako da se ponaša, mi pravimo važne korake ka pravilnom usmeravanju i pravilnom vaspitanju dece.

Jedna od karakteristika većine dobrih ljudi je humanost. Od malena se kod dece rađa potreba da pomognu nekome i da podele ono što imaju. Ulogu usmerivača u tom segmentu imaju pre svega roditelji koji to pospešuju dobrim vaspitanjem i omogućuje detetu da bolje razume i prihvati prave vrednosti, kao što su empatija, darežljivost, angažovanje u zajednici i već pomenuta humanost. Neretko rezultat dolazi odma na početku, a nekada i malo okasni, koju godinu, ali uvek dođe.

Na ovim slikama možete videti kako devojčica pomažu ljudima koji su pravili bedeme oko Save za vremena poplava u maju 2014. godine. Devojčica donosi kafu ljudima da se okrepe pred naporan rad oko podizanja zida. Nesumnjivo da su roditelji ove devojčice veoma ponosni na nju, a ova slika će ostati kao trag na koji će se sigurno mnogo roditelja često vraćati.

David i Luka iz Beograda rešili su da pomognu svojim komšijama. Dečaci su ostavili obaveštenje u svojoj zgradi i ponudili svoju pomoć onim komšijama koji nisu u mogućnosti sami da odu do prodavnice.

Primer devojčice Hejli i njene dve drugarice, sve nas je oduševilo. One su samoinicijativno, bez ičije pomoći, odlučile su da idu od vrata do vrata i prodaju sok od pomorandže koji su same napravile. Novac koji su zareadile (oko 3000 dinara) donirale su za žrtve poplava. Nakon što su prikupile novac one su poslale imejl svim prijateljima i ostalim članovima porodice, sa molbom da pomognu ljudima iz poplavljenih područja.
U znak zahvalnosti, tri porodice su im poslale slike bebe u novom krevecu sa plišanim igračkama i fotografije na kojima su svojeručno napisali poruku zahvalnosti “hvala vam od srca”.
Inicijativa Hejli i njenih drugarica dokaz je da deca nikada nisu suviše mlada da pomognu drugima.

Porodično bavljenje flantropijom, uticaće na to da od deteta stvorimo istinskog filantropistu.

Takođe na slikama možete videti i decu koja prodaju voće na Lazarevačkoj pijaci i od novca kupuju hranu za napuštene pse. Oni su ustali rano i po suncu prodavali voće, dakle žrtvali su se kako bi kučići bili naranjeni. Ovo je, naravno, oduševilo sve koji su videli ovaj gest.

Učeći malu decu šta je filantropija, humanost i pomaganje drugima prerasta u naviku koja će obogatiti njihove živote i živote drugih ljudi. Čovek nikada nije suviše mlad da bi bio human. Deca, takođe, mogu da pomognu drugim mališanima da veruju u svoje snove.

Ovo su nekoliko jednostavnih načina da naučite dete da pomaže drugima

Pokažite im humanost na delu.
Objasnite detetu da postoje mališani poput njega koji nemaju sa čime da se igraju ili nemaju šta da obuju, kao i kako bi stvari koje vaše ono više ne koristi veoma usrećile nekog drugog dečaka ili devojčicu. Stavite kutije za donacije u vaše plakare i zajedno odlažite stvari koje je dete preraslo ili koje više ne koristi. Kada se kutija napuni, donirajte je. Ukoliko možete, povedite dete sa sobom, kako bi se lično uverilo koliko njihove donacije znače ljudima.

Donirajte kao porodica.
Uključite svoju decu u odluke koje donosite u vezi sa doniranjem u humanitarne svrhe. Pretražite internet i informišite se o humanitarnim organizacijama koje vas zanimaju. Kada je uragan Sendi pogodio severoistočnu Ameriku, a tajfuni i cumani Aziju, na internetu smo pronašli sajtove gde smo mogli da doniramo novac.

Učite ih humanosti na ličnom primeru.
Volontirajte. Ponudite svoju pomoć kako bi se prikupila sredstva za druge ljude. Kada je to moguće, uključite svoje mališane u volonterske aktivnosti u kojima učestvujete.

Učite ih kako da upravljaju džeparcem.
Koristite sistem “Tri tegle” da naučite decu kako da upravljaju svojim novcem. Neka mališani raspodele novac koji dobiju od rođaka i porodičnih prijatelja za rođendan u tri tegle. Jedna označena za štednju, druga za trošak, a treća za donacije. Pedeset odsto njihovog novca ide za štednju, 40% za trošenje, a 10% za donacije. Pomozite detetu da odluči gde da donira deo svog novca koji je izdvojen za tu namenu.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login