Institut za transfuziju krvi Srbije – Pomozite i dajte krv ukoliko možete

HUMANOST, IZDVOJENO  
Institut za transfuziju krvi Srbije – Pomozite i dajte krv ukoliko možete

BUDITE DOBROVOLJNI DAVAOC KRVI

Institut za transfuziju krvi Srbije se zahvaljuje svim građanima koji su pomogli svojim dobrovoljnim davanjem krvi u prethodnom periodu.
Na žalost i dalje ima deficita krvi koja je potrebna da se spreči kriza većih razmera među obolelima kojima je transfuzija krvi neophodna. Krv će biti od velikog značaja za sve bolesnike i one pacijente koji budu imali potrebu tokom lečenja, operacija ili slično. Institut napominje da će prioritet imati vitalno ugroženi pacijenti, a otkazivaće se elektivne, takozvane hladne operacije.
Rezerve krvi smanjuju jer se dnevno u Institutu i na terenu prikupi znatno manje jedinica krvi nego što je neophodno za zbrinjavanje pacijenata u beogradskim zdravstvenim ustanovama.
Očekivani dnevni priliv u Institutu narednih dana je oko 100 jedinica krvi, što je daleko manje od realnih potreba koje iznose 250 do 300 jedinica krvi.

Ukoliko se pravovremeno reaguje nedostaci će biti nadomešteni i Institut će funkcionisati bez problema.
Institut se još jednom zahvaljuje građanima koji su mogli da daju krv i ističe da je potrebna krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit krvi negativnih krvnih grupa:
– A negativna krvna grupa
– O negativna krvna grupa
– B negativna krvna grupa

ali i A pozitivne krvne grupe.

Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije svakog dana od 7 do 19 sati a subotom od 8 do 15 sati u ulici Svetog Save broj 39. Lokacija:

O detaljnijim informacijama građani mogu da se informišu na sajtu Instituta, www.nbti.org.rs i telefonom, 011-3440-479.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login