Novosadski Štrand domaćin turnira u odbojci na pesku ovog vikenda

DOGAĐAJI, ODBOJKA  
Novosadski Štrand domaćin turnira u odbojci na pesku ovog vikenda

SJAJNE VESTI SA NOVOSADSKOG ŠTRANDA

Peti turnir u okviru Prvenstva Srbije u Odbojci na pesku, biće održan od 24. jula do 26. jula 2015 godine na novosadskom Štrandu.

Inače, Odbojka na pesku je sport koji se igra između dva tima od po dva igrača, na peščanom terenu sa mrežom. Igračima je dozvoljeno da bilo kojim delom tela prebacuju loptu sa jedne strane na drugu stranu mreže. Meč počinje servisom jednog od igrača prebacujući loptu u suparničko polje, a lopta se ne sme udarati dva puta za redom, i nadmetanje se nastavlja sve dok lopta ne dodirne tlo ili ode u aut. Servisni igrači se menjaju svaki put kad im tim stekne pravo na servis. Mečevi se igraju u dva dobijena seta, koji se igraju do 21 poena, a treći dobijeni set, ukoliko je potrebno, do 15 poena. Set je završen onda kada ekipa ima dva poena prednosti. Igra se na peščanom terenu dimenzije 8×8 metara, nešto manji format od terena za odbojku.
Sport odbojka na pesku se pojavljuje prvi put 1920. godine u Santa Moniki, na plažama Kalifornije a prvo svetsko prvenstvo održano je 1976 godine na State Beachu u Pacific Palisadesu.

Na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine odbojka na pesku pojavljuje se kao egzibicioni sport a na Olimpijskim igrama u Atalanti 1996. godine proglašava se Olimpijskim sportom.

Za turnir na Štrandu prijavilo se 23 ženke ekipe i 25 muških ekipa koje će u dva dana odlučiti koje su ekipe najbolje.

Biće organizovana i Škola odbojke za decu uzrasta od 14 godina, koje će voditi podpredsednik OS Srbije Vladimir Grbić. Časovi su zakazani za petak i subotu od 10,00 i 17,00 časova i u nedelju od 15,00 časova.

Organizatori takmičenja su Odbojkaški savez Srbije i kompanija „Vip mobile“, a pobednici u obe konkurencije dobiće na poklon telefone LG G4.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login