Humanitarna organizacija ,,Spasimo srpsku decu” i Miloševo veliko srce

HUMANOST  
Humanitarna organizacija ,,Spasimo srpsku decu” i Miloševo veliko srce

SJAJNE VESTI DONOSI MILOŠ ŠUPICA!

Pre dve decenije Miloš Šupica, je osnovao Humanitarnu organizaciju „Spasite srpsku decu“, koja važi za jednu od najozbiljnijih u dijaspori. Njegovi koreni su sa ovih prostora, iz sela Gornje jezero u opštini Plaško, Hrvatska. Duga je njegova priča o tome, kako su mu majku streljale ustaše, o ocu koji je umro 1953. godine, tako da je on sa 17 godina bio prinuđen da se otrgne na put u beli svet da si obezbedi egzistenciju. Prvi posao mu je bio u rudniku u Esenu, a kad je zaradio dovoljno za put pošao je Ameriku 1957. godine u Klivlend. U početku radio je kod jednog Slovenca, zatim radi u industriji alata gde je napredovao do mesta poslovođe. Kad mu je došao brat on polazi u Kaliforniju gde je radio kao mehaničar i to dosta uspešno, te od jednog grka uzima radnju i osamostaljuje se. Posao je cvetao iz dana u dan i otvara još tri servisa. Radnike je dobro plaćao, imali su po 25 dolara satnicu i osiguranje po najvećoj stopi tako da su imali posla da nisu mogli postizati sve. Njegova žena amerikanka Barbara vodila je knjigovodstvo i uredno izmirivala obaveze prema državi.

Pre nekoliko godina Miloš je pošao u penziju i na Indijanskoj zemlji okruženoj šumom, napravio kuću po svom ukusu, od brvana, da ga podseća na njegov rodni kraj. Da bi njegov život dalje imao smisla, on 1994. godine osniva humanitarnu organizaciju „Spasimo srpsku decu“, čiji je zadatak da svojim radom pomognu ugroženoj deci. Veliki su poduhvati ove organizacije, između ostalog renovirali su u Republici Srpskoj osnovne škole i opremili ih računarima, u Smederevu su podigli novu školu savremeno opremljenu čija je izgradnja koštala 5 miliona dolara.

Na Kosovu i Metohiji u mestu Rani Lug izgrađena je veterinarska ambulanta. Isto tako, u saradnji sa Fondom Evropske Unije i organizacije „Spasimo srpsku decu“ u Užice je upućen vagon potrošnog medicinskog materijala, a u Ivanjicu upućeni su kompleti odeće, jakni, pantalona za 2.000 dece.

Jedan od Miloševih planova je i projekat kojim bi u Srbiju stiglo 12 velikih stručnjaka za kardiologiju sa najpoznatijih amerčkih instituta čiji je zadatak da decu do 18 godina sa srčanim problemima besplatno operišu, a posle bi držali seminare u Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji na kojima bi razmenjivali mišljenja i iskustva.

HUMANO PRE SVEGA!
SVAKA ČAST!



Jedan odgovor na temu "Humanitarna organizacija ,,Spasimo srpsku decu” i Miloševo veliko srce"

  1. Pingback: 12 kardiohirurga iz organizacije „Srce srcu“ iz Sakramenta dobrovoljno će operisati decu sa srčanim manama u Srbiji | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login