Suficit u razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa svetom veći za oko 50%

POLJOPRIVREDA, PRIVREDA  
Suficit u razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa svetom veći za oko 50%

SJAJNE VESTI

Srbija je od januara do kraja maja ove godine, povećala izvoz hrane od 31%, oko milijardu evra, a u izvozu su dominirale žitarice, proizvodi od žitarica, voće i povrće.
Za ovaj petomesečni period ostvaren je suficit, u razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa svetom, od 483 miliona evra, što je oko 49 odsto više nego u prošlogodišnjem periodu.

Ministrka Poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković naglašava:

„Ovi izvozni rezultati još jednom potvrđuju da je poljoprivreda izuzetno važna za privredu Srbije i ekonomski rast i razvoj tj. da poljoprivreda ima svoje mesto i šansu i da se u narednom periodu treba maksimalno angažovati, da se pomogne proizvođačima, posebno malim. Analizom je ustanovljeno da je u ovom periodu povećan izvoz ka EU za 20 odsto, ka zemljama CEFTA za 14 odsto, i ka ostalim zemljama za oko 39 odsto.“

Hrana iz Srbije najviše je plasirana u zemlje Evropske Unije i to 52%, CEFTA 30 odsto a u ostale zemlje 18 odsto.
U ovom petomesečnom periodu u Srbiju je uvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 543 milijarde evra, a to je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od 4 odsto. Najviše smo uvozili iz zemalja EU 66% CEFTA 11% i ostalih zemalja 25% (tu spada uvoz kafe, čaja i začina).  Više smo izvozili nego uvozili mleko i mlečne proizvode, pa smo ostvarili pozitivan spoljnotrgovinski bilans.  Dakle ovaj period januar-maj 2015. godine je doneo suficit od 100 miliona evra, jer je vrednost izvoza voća i povrća 217 miliona evra, a vrednost uvoza 120 miliona evra.

„Kada je reč o zaštitnim merama za uvoz mleka i mlečnih proizvoda, njihove efekte tek treba sagledati u narednom periodu, ali da su oni već primetni i pozitivni kod maslaca i pojedinih tarifnih linija sira. Takođe i za pojedine vrste voća i povrća (jabuka, višnja, jagoda, paprika, paradajz, krastavac, …), i posle isteka tranzicionog perioda, odnosno 2014 godine, zadržane su odrežene zaštitne mere, bilo konstantne bilo sezonske“ – naglasila je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

SAMO NAPRED!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login