Najveći izvozik Srbije – FIAT iz Kragujevca

AUTOMOBILI, PRIVREDA  
Najveći izvozik Srbije – FIAT iz Kragujevca

SJAJNE VESTI!

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je da je izvoz robe „Fiat Chrysler automobila“ u mesecu junu 2015. godine bio 122,8 miliona evra a neto izvoz te kompanije u prvih šest meseci iznosio 245,8 miliona evra.

O kompaniji „Fiat Chrysler automobili“ najbolje govori podatak da je u junu ove godine prodala u Evropi 87,438 vozila što predstvalja porast od 17,7 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Kompanija je takođe premašila prosek industrije od početka godine, uz rast prodaje od 12,6 odsto, na 473.000 vozila, i udeo od 6,4 odsto na evropskom tržištu. ACEA navodi da je u Evropi prošlog meseca registrovano 1,41 milion novih automobila, dok je u šest meseci zaključno sa junom prodato 7,41 milion vozila, 8,2 odsto više u odnosu na isti period lani.

Da je ova kompanija ozbiljan partner govori njihova briga o zaposlenima, „Fiat Krajsler automobili Srbija“, svom servisu i kooperantskoj fabrici „Manjet Mareli“, kao i  članovima porodice zaposlenih čijoj su deci dodeljene novčane nagrade. Deset najboljih svršenih srednjoškolaca, dvanaest diplomaca akademskih studija i četiri diplomaca master studija su dobili adekvatne novčane nagrade.

Pored „Fiat Chrysler automobila“ iz Kragujevca, koji je najveći izvoznik sa izvozom od 735 miliona evra, u Srbiji je u prvoj polovini 2015. godine povećana vrednost izvoza na 1,9 milijarde evra.
Na listi vodećih izvoznika na drugom mestu je Železara „Smederevo“, čiji je izvoz od januara do juna 2015. godine bio u vrednosti od 172,6 miliona evra, a samo u junu 27,3 miliona evra.
Na trećem mestu liste najvećih izvoznika je „Tigar tajers“ iz Pirota sa izvozom od 141 milion evra, a slede „Naftna industrija Srbije“ sa 134 miliona evra izvoza, „Tetrapak“ iz Beograda sa 92 miliona evra i „Petrohemija“ iz Pančeva sa 84,1 milion evra.

Na tom spisku su i „Gorenje“ sa 79,9 miliona evra, „Hemofarm“ iz Vršca sa 78,3 miliona evra, duvanska industrija „Filip Moris“ iz Niša sa 70,4 miliona evra, „Jugoimport SDP“ iz Beograda sa 64,4 miliona evra, „Jura korporacija“ iz Rače sa 62,3 miliona evra, „Impol seval“ iz Sevojna sa 55 miliona evra, „Bel pekidžing“ iz Beograda sa 53,4 miliona evra, Valjaonica bakra iz Sevojna sa 46 miliona evra i „Leoni“ sa 44,2 miliona evra.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login