Vojni bunker na Beogradskoj tvrđavi uskoro dostupan posetiocima

ISTORIJA, MUZEJI, SPOMENICI, TVRĐAVE  
Vojni bunker na Beogradskoj tvrđavi uskoro dostupan posetiocima

SJAJNE VESTI IZ KALEMEGDANSKOG PARKA!

Na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, uskoro će za posetioce biti otvoren vojni bunker.

Posle Drugog svetskog rata, pedesetih godina 20. veka, JNA je gradila više stotina topovskih i mitraljeskih bunkera, koji su namenski rađeni za potrebe odbrane gradova.

O ovom objektu-bunkeru, za sada ne postoje podaci ni o njegovoj nameni, ni o njegovoj izgradnji, ni o njegovom održavanju iako je ovaj objekat u odgovornosti Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“. Pretpostavlja se da je vreme njegove izgradnje, 1953. godina, po tome što na stepenicama koje vode u unutrašnjost bunkera, uklesan datum 10. ili 18. oktobar 1953. godine. Posle pedesetih godina prošlog veka, situacija u Jugoslaviji, je bila stabilna i nije pretila nikakva opasnost, ovaj objekat i mnogi njemu slični, nisu nikada stavljeni u funkciju za koju su bili projektovani ili predviđeni njihovoj nameni. Ulaskom u bunker, posetioci će imati priliku da vide izložbu „Negde između“ koja je namenski urađena za ovaj prostor.

Dr. Bojan Dimitrijević, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju, je autor ove izložbe, a ona za cilj imada prikaže aktivnosti i funkciju JNA nakon Drugog svetskog rata i u peridu hladnog rata. Pored upoznavanja sa unutračnjosti objekta, posebnu atrakciju predstavljaće interaktivna instalacija koja je i sastavni deo izložbe. Ona prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, u vremenu nastanka objekta, a sama instalacija se sastoji od fotografija koje su uz pomoć posebnog projektora, prikazane na karakterističnom zidu lučnog oblika, i audio naracije koja se emituje putem tri skrivena zvučnika.

U jednoj od bočnih prostorija bunkera biće postavljena instalacija, koja je jedinstvena na ovim prostorima, što je čini atraktivnom i posebnom. Naime, posetioci će svojim pokretima ruke, kojim oponašaju listanje knjige ili foto albuma, aktivirati i prelistavati fotografije na zidu ispred njih, a sve zahvaljujući postavljanjem skrivenih senzora koji su posebnog dizajna i programiranja.

Instalacija, koju je izradio „Kodek institut“ kao i njen interaktivni dizajn, osmišljen je da izazove što veće interesovanje posetilaca. Postavivši ovu instalaciju ispunjene su najviše svetske muzeološke vrednosti i estetski standardi.

Vojni bunker šesti je po redu objekat koji se otvara na Beogradskoj tvrđavi i koji će posetiocima biti dostupan za razgledanje svakog dana (i vikendom) od 11:00 do 19:00 časova. Cena ulaznice biće 100 dinara, a za povlašćene kategorije (studenti, đaci, penzoineri) – 50 dinara.

SJAJNA VEST!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login