Srbija od danas ponovo može da izvozi u SAD bez carine

IZVOZ  
Srbija od danas ponovo može da izvozi u SAD bez carine

SJAJNE VESTI ZA SRPSKI IZVOZ PROIZVODA!

Najnovijom odlukom Kongresa SAD, Srbiji se obnavlja status povlašćene nacije u trgovini, i taj povlašćeni status važiće do kraja 2017. godine.

Privredna komora Srbije saopštila da će se od danas ponovo moći izvoziti roba na tržište SAD.
Dozvoljen je bescarinski izvoz u SAD, oko 5.000 proizvoda, i primenjivaće  se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, sa izuzetkom većine tekstilnih proizvoda, odeće i obuće, satova, ručnog putnog pribora, radnih rukavica, kožne odeće, čelika i proizvoda od čelika, stakla i proizvoda i proizvoda elektronike.

Roba koja je predviđena za izvoz na tržište SAD, moraće da zadovolji predviđene i ugovorom potpisane kriterijume porekla, odnosno roba mora da sa najmanje 35 odsto vrednosti bude proizvedena u Srbiji i uslov je da bude direktno isporučena iz Srbije.

Prethodni Generalni sistem preferencijala (GSP), koji je američki Kongres odobrio Srbiji, istekao je 31. jula 2013. godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu i na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD. Posle nove odluke Kongresa SAD, kojom se Srbiji obnavlja status povlašćene nacije u trgovini, carinska služba SAD će vratiti izvoznicima iz Srbije novac od plaćenih carina koji su oni plaćali tokom prekida GSP sistema. Izvoznicima koji imaju pravo na povrat sredstava, novac će im retroaktivno biti vraćen. Povraćaj novca mogu da očekuju posle završene obrade podataka oko 90 dana.

Preduzeća iz Srbije do sada nisu dovoljno koristila trgovinske pogodnosti SAD, a najviše se izvozi naoružanje, automobili, električni motori, generatori, smrznuto voće i povrće.

Vrednost izvoza srpske privrede u SAD u 2013. godini iznosila je 524 miliona, a u 2014. godini oko 280 miliona dolara.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login