Oldtajmeri na skupu u Vranešima kod Vrnjačke Banje

AUTOMOBILI  
Oldtajmeri na skupu u Vranešima kod Vrnjačke Banje

SJAJNE VESTI!

U Evropi i svetu već nekoliko decenija, postoje ljudi, zaljubljenici u automobile, koji su rešili da stare automobile sačuvaju od propadanja i zaborava. Sledeći te ideje nastali su i prvi klubovi ljubitelja klasičnih automobila ili kako se kod nas još zovu „oldtajmeri“. Danas se već sa sigurnošću može reći da su stari automobili veoma cenjeni, ali činjenica je i da iza ovog rezultata stoje godine vrednog rada na populaciji ovog hobija i razvijanju svesti o očuvanju starih automobila. Kod nas i u Evropi i svetu sve je veći broj klubova zaljubljenika u automobile „oldtajmer klubova“ koji organizuju izložbe, trke i relije ovih vremešnih automobila, koji imaju pozamašnu starost, i koji su se proizvodili, većina njih, u prošlom veku a zahvaljući zaljubljenicima u automobile i danas imaju izgled kakav su nekada imali.

Takav jedan skup ljubitelja oldtajmera održan je u selu Vranešima, na pola puta između Kraljeva i Vrnjačke Banje, pored seoskog stadiona. Na skupu je bilo prisutno oko 30 starih automobila i motocikala. Došli su ljubitelji oldtajmera iz Beograda, Kragujevca, Čačka, Knića, Kruševca, Trstenika, Raške, Kraljeva, Bogutovca i Vrnjačke Banje.

Pojedini od automobila su stari više od pola veka, ali i dalje uglađeni kao da su u punoj mladosti. Svaki ima svoju priču. Za vlasnike, koji su zaljubljenici i koji su uložili svoj rad i trud, nema prodajnu cenu.

– Automobil koji sam dovezao je „mercedes“ iz 1928. godine. Njemu je nažalost morala da se doradi jedna sitnica, pa je zbog toga izgubio deo vrednosti. Nudili su mi 23.000 evra za njega, ali sam odbio. Kod kuće imam pravi dragulj, nemački „revako“, koji je napravljen u seriji od svega 20 komada, ali ovoga puta je ostao u Vrnjačkoj Banji. – priča Slobodan Živanović iz Vrnjačke Banje.

Na skupu su se mogli videti i automobili koji se izdvajaju svojom malom serijskom proizvodnjom ili su ručno prepravljani.
Oni koji su bili na ovom skupu su uživali, u razgledanju ovih „starih vremešnih oldtajmera“.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login