Jadarit – minerala od kog bi Srbija mogla zaraditi veliki novac

OTKRIĆA  
Jadarit – minerala od kog bi Srbija mogla zaraditi veliki novacSJAJNE VESTI ZA SRBIJU!

Naziv minerala, jadarit, nastao je po oblasti Jadar, odnosno dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji, u kojoj je prvi put otkriven. Otkriće je od svetskog značaja, a naučno je priznat 2006. godine. Interesantan je i sastav minerala Jadarita, a čine ga litijum-natrijum-bor silikat sa vodom. Primerak iz naše petrološke zbirke sastoji se od sivih partija (stene u kojoj se nalazi mineral) i belih delova (mineral jadarit).

Njegova formula glasi LiNaSiB3O7(OH), a na osnovu ekonomskih procena utvrdiće se njegova upotreba. Zahvaljujući g-dinu Krisu Stenliju (Cris Stanley), mineralogu londonskog Prirodnjačkog muzeja, koji nam je poklonio deo ovog dragocenog minerala, sada i beogradski Prirodnjački muzej  postaje  jedna od četiri svetski poznate institucije koje poseduju holotip tzv. „srpskog kriptonita“.

Kompanija „Rio Tinto“ koja je dobila pravo da istražuje nalazište, i koja je do sada uložila 60 miliona dolara, veruje da su rezerve jadarita i bora u ovom području oko deset milijardi evra. Istraživanje nalazišta je u poslednjoj fazi, i do početka 2017. godine „Rio Tinto“ ima obavezu da Ministarstvu energetike preda elaborat o rezervama minerala. Kada komisija Ministarstva to prihvati, „Rio Tinto“, koji će imati pravo na eksploataciju jer je otkrio nalazište, trebalo bi da krene u proces otvaranja rudnika.

Procene su da otvaranje rudnika donosi investiciju vrednu od preko milijardu dolara i svakako najzanimljivije za ovaj kraj otvaranje više od hiljadu radnih mesta, a i država će preko PDV-a, poreza i doprinosa za zaposlene ostvariti veliku dobit.

Ova kompanija procenjuje da se u zoni ležišta Jadar nalazi oko 114,6 miliona tona rude jadarita, sa oko 13,1 odsto bor-oksida i 1,8 odsto litijum-oksida, što bi moglo da zadovolji čak 20 odsto svetske potrebe. Ta ruda se na svetskom tržištu prodaje po ceni i do 5.000 evra po toni.

Očekivanja su velika za stanovnike ovog kraja, osim što se nadaju novom poslu, takođe se nadaju da će cena zemlje u Gornjem Jadru drastično skočiti i da će im život krenuti na bolje.

Cikote, Stupnica, Draginac, Brezjak, Nedeljice sela su u kojima je registrovano prisustvo minarala jadarit, pa svi oni veruju u rad kompanije „Rio Tinto“, jer kako tvrde, ova kompanija ima krajnje korektne odnose prema njima pa im čak pomažu kada im se obrate.

Praktična primena jadarita je moguća u medicini, elektronici, hemijskoj, farmaceutskoj, vojnoj, svemirskoj i drugim industrijama.
Naša prednost je ta što jadarit, nazvan po mestu gde je otkriven – u dolini reke Jadar, ne postoji nigde u svetu, već samo u Srbiji.

SJAJNO!2 odgovora na temu "Jadarit – minerala od kog bi Srbija mogla zaraditi veliki novac"

 1. Igor   13.12.2015 at 01:39

  Sjajno? Otkad tragedija moze biti sjajna? Koliko je potrebno da Srbija izgubi (a na dobrom putu je da izgubi sve – i sebe samu) – da bi neko rekao – dosta! i da pohapsi sve koji u tome ucestvuju… Neka strana kompanija je zbog minimalnog ulaganja dobila punu kocesiju – na u svetu jedinstveni jadarit. Vrednost, kazu, 10 milijardi evra… A idioti se raduju doprinosima i pdv-u za 1.000 radnika?! Doprinosi za 1 radnika su prosecnih – 150 E, mesecno. Dakle, 150.000 E mesecno za sve Srbe. Godisnje – 1,8 miliona evra dobiti za Srbiju… Dakle, treba 650 godina doprinosa da Srbija „izvuce“ svoje… Idioti idiotski… Umesto da sama i odmah raspolaze sa svojim blagom, iz njega invastira i otvori oko 120.000 radnih mesta (od 10 milijardi evra naseg nacionalnog blaga), dobicemo 1.000 radnika i cekati 650 godina da nam se vrati ono sto smo sada dali… Idioti nad idiotima

  • Vedran Martinović   13.12.2015 at 08:39

   Poštovani, mi se bavimo SJAJNIM VESTIMA i detaljno razmatramo sve informacije do kojih dolazimo. Konkretno za ovu informaciju smo procenilil da jeste sjajna vest, bez obzira što Vi mislili da je neko „Idiot nad idiotima“. Mi smo detaljno razmotrili Vaš komentar i naš tim je složan oko jedne stvari, a to je da ste ovde izneli delimično tačne podatke. Naime, zaboravili ste još nekoliko bitnih činjenica:

   1. Država nema novca za ulaganje ovog tipa, gde je kraj neizvestan, pa je zato prinuđena da potraži koncesionara (ne pravdamo državu samo realno razmišljamo).
   2. Smatra se da postoji veliki nalazište, ali to nije niko još uvek potvrdio, dakle ne zna se da li je tačna izjava da ima 10 milijardi evra rude.
   3. Radnici će biti zaposleni, doprinosi nisu veliki, ali plate ostaju u Srbiji. Ovde se troše novci i što je najvažnije skida se broj ljudi sa službe za zapošljavanje, pa se tako smanjuje broj nezaposlenih.
   4. Indirektno je već sada zaposleno nekoliko firmi, a ako se ispostavi da su pretpostavke tačne biće još domaćih firmi koji će biti angažovane, a samim tim i još radnika i još poreza. Takođe porast cene zemljišta i ostali domino efekti sigurno će uticati na bolji život.
   5. Zaboravili ste još jednu bitnu stvar, a to je rudna renta koja se uzima u državi i to nije malo novca, naprotiv na 100 evra rudna renta može dosegnuti i cifru od 10 evra, a na jednu milijardu evra to iznosi 100 miliona evra.

   Dakle, sledeći put se zapitajte da li je korektno da izosite polovične činjenice i predstavite stvari na ovaj način.

   Za Vas imamo preporuku da pokušate da iznajmite zemlju recimo 10 hektara, da je uzorete i sredite, potom da zasejete voće pa da ga onda sami obrađujete. Po našim procenama trebaće Vam oko 5 godina do punog roda. Takođe, imaćete ulog koji se može meriti desetinama hiljada evra. Ne zaboravite da ugradite mrežu protiv grada, koja košta između 10.000 i 20.000 evra po hektaru, dakle oko 50000 do 100000 evra. Sve ovo je početno ulaganje, ali na kraju ćete imati jako dobre prihode.

   Sve najbolje,
   Tim SJAJNIH VESTI

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login