10. jubilarna Belmužijada u Svrljigu

DOGAĐAJI  
10. jubilarna Belmužijada u Svrljigu

SJAJNE VESTI IZ SVRLJIGA!

Ovogodišnja 10. „Belmužijada“ u Svrljigu otvorena je spektakularno. Trojica padobranaca članova „Nebeskih vidri“ noseći zastave Srbije i Svrljiga, svojim skokom su označili početak ove tradicionalne manifestacije. Padobranac „domaćin“ iz Svrljiga Milan Svetozarević, državni rekorder u disciplini formacijskih likova, noseći zastavu sa grbom Svrljiga i natpisom „Belmužijada“ izveo je svoj 600. skok.

Prve večeri „Belmužijade“ održan je jedinstveni Sabor gajdaša balkanskih zemalja, a održan je izbor za najlepšu pastiricu za devojčice do 9 godina gde je titulu najlepše ponela Lena Stevanović, prva pratilja bila je Nikolina Medenica, a druga pratilja Nina Jović.

Usledila je ceremonija svečanog otvaranja i pozdravnog govora predsednice Opštine Jelene Trifunović i narodnog poslanika Milije Miletića, nastupili su Dragoslav Mihajlović Kanarinac i Jasna Kočijašević, a prvo veče završeno je odličnim koncertom Bilje Krstić i grupe Bistrik.

Druge večeri nastavljeno je takmičenje u spravljanju belmuža, najboljim domaćim jelima, kolačima i u pastirskom višeboju a posetioci su imali priliku da probaju i kupe ove specijalitete.

Belmuž je tradicionalni svrljiški specijalitet koji se pravi od mladog ovčijeg,  kravljeg sira i projinog brašna koji se servira vruć, a ime je dobio po belom siru i po tome što su ga češće spremali muškarci, jer je za neprestano okretanje smese potrebne jake muške ruke.

Na koncertu Amadeus benda koji je oduševio publiku brojnim hitovima, vatrometom i izvođenjem numera sa turiranjem motora članova kluba „Noćni vukovi“ zatvoreno je drugo veče. Organoizatori kažu da je bilo preko 22.000 ljudi.

Posledji dan „Belmužijade“, u nedelju  02. avgusta od 9 sati uživo iz Svrljiga prenošen je na RTS-u u okviru popularne emisije „Žikina šarenica“. Prikazan je prilog sa ove manifestacije, a od 16 sati je održano finale u spravljanju belmuža, pastirskom višeboju, i izabrana je najlepša pastirica među devojkama.

Ovogodišnju manifestaciju je posetio rekordan broj posetilaca, a najviše ih je bilo na samom zatvaranju „Belmužijade“ koji su prisustvovali koncertu popularnog pevača Ace Lukasa.

Organizator „Belmužijade“ je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.

Pogledajte Belmužijadu iz prspektive padobranaca:

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "10. jubilarna Belmužijada u Svrljigu"

  1. Pingback: Svrljiški sir, kačkavalj i belmuž | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login