Miloš Zec – kadetski prvak sveta u Savateu

OSTALI SPORTOVI  
Miloš Zec – kadetski prvak sveta u Savateu

SJAJNE VESTI IZ PLOVDIVA!

Minulog vikenda održano je Svetsko prvenstvo u assaut savateu u bugarskom gradu Plodvivu. Kadetska reprezentacija Srbije, je uspešno završila prvenstvo  osvojivši pet medalja.

Orlići su iz Bugarske doneli jednu zlatnu, i po dve srebrene i bronzane medalje. Zlatnu medalju osvojio je Miloš Zec (do 80kg) član Savate kluba Sirmium iz Sremske Mitrovice. On je u polufinalu savladao predstavnika Bugarske Vasila Simeonova, a u finalu Francuza Valentina Gilerona.

Srebrene medalje izborile su devojke, Dejana Ivković (do 56kg), takmičarka Kluba borilačkih sportova Grocka, koja je u eliminacijama pobedila Bugarku Inu Ivanovu, u polufinalu pobeđuje Italijanku Vitoriju Riu dok je u finalu izgubila od raspolžene predstavnice Francuske Laure Čadu.
Drugu srebrnu medalju za našu reprezentaciju osvaja Ana Zorić (do 60kg), iz Kluba borilačkih sportova Medak iz Beograda, koja je u eliminacijama pobedila Ruskinju Eriku Činis, u polufinalu Slovenku Blašku Lamovček, a finale je izgubila od Francuskinje Anđelike Rau.

Bronzanom medaljom se okitio Strahinja Rokvić (do 65kg), član Savate kluba Banat iz Zrenjanina, koji je u četvrtfinalu pobedio Bugarina Dobrosava Radeva, ali je u polufinalu izgubio od Italijana Lorenca Đanonija.

Branka Arambašić (do 52kg), iz Kluba borilačkih sportova Kikinda, ona je u polufinalu izgubila od Hrvatice Antonije Sokolić.

Nastupio je i Dejan Marjanović (do 75kg) iz SK Vojvodina iz Novog Sada. U stručnom timu Srbije bili su selektor Miroslav Odžić, treneri Slobodan Popov, Miodrag Rakić i Vanja Dumitrov. Na SP su delili pravdu i naše internacionalne sudije Maja i Aleksandra Odžić.

BRAVO!

Savate ili francuski boks je borilačka veština, slična kik boksu, a poreklo vuče iz 17. veka. U savate meču se bori pesnicama i nogama, koriste se rukavice za boks, patike-cipele i za savate tipične trenerke. Slobodni prevod reči savate ima značenje ulične borbe, a tačno prevedeno znači „stara cipela“. Ovaj sport se  pripisuje uglavnom mornarima iz francuskog grada Marseja, a koristili su ga i vojnici za vreme revolucije. Postavljena su i prva pravila gde su neke tehnike poput udaraca glavom zabranjene. I pored toga savatisti nisu mogli da se oslobode imidža siledžija. Savate se prvi put pojavljuje na Olimpijski igrama u Pariz u 1924. godine. Moglo bi se kazati da je danas savate jedna varijanta kik-boksa.
U Srbiji savate se javlja u vojsci Kraljevine Srbije još u 19. veku a doneli su ga oficiri školovani u Francuskoj, a 1905. godine kapetan Dragutin Nikolajević pokreće savate i engleski boks.
Na finalu evropskog prvenstva 2006. u Bronu u Francuskoj, Srbija je bila druga u generalnom plasmanu sa osvojenih 2 prva, 3 druga i 1 trećim mestom.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login