Šabački pčelari se nadaju solidnoj zaradi

PČELARSTVO  
Šabački pčelari se nadaju solidnoj zaradi

SJAJNE VESTI ZA PČELARE IZ ŠAPCA!

Zahvaljujući projektu Direkcije za poljoprivredu grada Šabca, koji se finansira iz Gradskog budžeta, poljoprivrednici su nedavno dobili poticajna sredstva, za bavljenjem pčelarstvom.

Novi mladi pčelari njih 35, koji zadovoljili uslove konkursa, su dobili po pet pčelinjih društava u pet košnica za početak bavljenja pčelarstvom i proizvodnjom meda. Uslov novim pčelarima za ovu donaciju je, da za tri godine, od ostvarene dobiti prošire pčelinja društva za još 15 košnica.

Područje Posavine i Šabački kraj pogoduju pčelarima i omogućavaju im da se bave proizvodnjom, pogotovo bagremovog meda i lipovog meda tako da se u vreme ispaše ovde donese i do deset hiljada košnica sa pčelinjim društvima. Osim solidnih prihoda koji se ostvaruju u ovoj grani privrede, uzgoj pčela garantuje i veći prinos voćnih kultura. Odnos voćarstva i pčelarstva je povezan, jer pčele uzimajući polen oprašuju voće i tako mu povećavaju rod, a samim tim i povećavaju količinu meda u košnici.

S obzirom da se na konkurs prijavilo preko 260 nezaposlenih lica, grad Šabac i sledeće godine ima u planu da finansijski podrži nove poljoprivrednike koji žele da počnu sa proizvodnjom meda, a projekat poput ovog su idealni za samozapošljavanje građana. Pomoć u početku rada novim pčelarima, pružiće članovi udruženja pčelara, koji će im  prenoseći  svoja iskustva pomoći da ostvare dobre rezultate u samom početku bavljenja ovi poslom i  da prošire pčelarsku zajednicu.

Početnici očekuju da sledeće godine, sa dobrim radom i dobrim vremenskim uslovima, ostvare proizvodnju od 20-40 kilograma meda po košnici, što bi im dalo dobru polaznu osnovu za proširenje proizvodnje jer trenutna otkupna cena u veleprodaji iznosi 4 evra po kilogramu.

Na području grada Šabca proizvodnjom meda bavi se oko 200 registrovanih pčelara.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login