Ultramaraton na Jadovniku 22. avgusta

ATLETIKA, DOGAĐAJI, OSTALI SPORTOVI  
Ultramaraton na Jadovniku 22. avgusta

SJAJNE VESTI IZ PRIJEPOLJA!

U Prijepolju će 22. i 23. avgusta biti održan Prvi jadovnički ultramaraton pod nazivom „STAZE JADOVNIKA“ koji organizuje udruženje građana „Jadovnik – Oaza netaknute prirode“. Ovo je jedna od najzahtevnijih trka ovog tipa u našoj zemlji jer je visinska razlika na stazi čak 1.300 metara.

Iako je rok za prijavu za ovaj ultramaraton 15. avgust, do sada se već prijavilo 80 takmičara iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Češke i Slovenije, koji će se u muškoj i ženskoj konkurenciji nadmetati na četiri planinske staze čija je dužina 11 km, 22 km, 66 km i 111 kilometara.

Staza ima START-CILJ i još 18 kontrolnih tački u okviru koji će biti okrepne stanice, a na svim kontrolnim tačkama dežuraće po dva volontera.

Organizatori ovog ultramaratona su takmičare podelili u 6 kategorija:

a) muškarci u tri kategorije određene po godinama starosti
– do 40 godina
– od 40 do 50 godina
– i preko 50 godina
b) za takmičarke takođe tri kategorije
– do 40 godina
– od 40 do 50 godina
– i preko 50 godina.

Za sve takmičare organizator je obezbedio smeštaj u obližnjim objektima predviđenim za tu namenu kao što su Konaci Manastira Mileševa, restoran „Soko“ na Jabuci, Planinarski dom u Sopotnici i u više domaćinstava koja se bave seoskim turizmom.

Takmičari koji se odluče za boravak u kamp naselju na gradskom stadionu potrebno je da sa sobom ponesu svoje šatore.

Svi učesnici Jadovičkog ultramaratona imaju obezbeđen besplatan prevoz na relaciji Beograd-Prijepolje sa polaskom u petak 21. 08. 2015. godine u 10,00 sati iz Beograda i na relaciji Prijepolje-Beograd u nedelju 23. 08. 2015. godine sa polaskom u 18,00 sati iz Prijepolja.

Maraton je na prvom mestu sportskog karaktera, pa se tome pridaje posebna pažnja jer organizacija ovakvog događaja koji se odvija na ogromnom prostoru je veoma zahtevna i traži veliku odgovornost organizatora.

Za sve informacije o učešću na ultramaratonu obratite se kontakt osobi:
Nela Joksimović iz Prijepolja
Telefon: +381(0) 64 11 75 287.
Više informacija možete dobiti na email maratonjadovnik AT gmail.com

Planina Jadovnik je dugačka 12 km, a najviši vrh je Katunić sa visinom od 1734 metara. Jadovnik ima relativno zaravnjen vrh, koji je pokriven uglavnom mirisnim livadama i pašnjacima. Prosečna visina Jadovnika je oko 1500 metara, dok su njegovi obronci pokriveni gustom bukovom i smrčevom šumom, bogatom retkom divljači što predstavlja izvanrednu destinaciju za planinarenje, i pešačenje.
Na planini možemo uživati razgledajući vrlo očuvana i stara preko 300 godina stabla crnog bora, i retku vrstu četinara Pančićevu omoriku, od životinjskih vrsta prisutne su vidre, medved, srna, divlja svinja, divokoza; područje je jako značajno po broju prisutnih vrsta ptica (beloglavi sup, suri orao, orao zmijar, sivi soko …).
Sve u svemu Jadovnik je lepa, ali surova planina, planina stvorena za izazove, a jedan od tih izazova je i predstojeći ultramaraton, u kom će takmičari pored fizičke aktivnosti, dok prelaze svoje kilometre, proći i kroz tri zaštićena područja: spomenik prirode „Slapovi Sopotnice“, specijalni rezervat prirode „Klisura rijeke Mileševke“ i predeo izuzetnih odlika “Jadovnik-Ozren”. Takođe, sve staze prolaze i pored manastira Mileševe.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login