Uspešno završena tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi na otvorenom u Vranju

HUMANOST  
Uspešno završena tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi na otvorenom u Vranju

SJAJNE VESTI DONOSE VRANJANCI!

U Vranju je od 05. avgusta pa do subote 08. avgusta organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Ova akcija je humanitarnog karaktera, a osnovni cilj je prikupljanje rezervnih količina krvi, koje su neophodan faktor u lečenju pacijenata naročito pri operacionim postupcima. Akciju su organizovala udruženja „dobrovoljnih davalaca krvi“, koja preko svojih članova u saradnji sa Službama za transfuziju krvi, doniraju ovu dragocenu tečnost isključivo humanitarno. Krv mogu donirati sve osobe koje to žele i koje nemaju zdravstvenih problema.

U samom centru Vranja, ispred Narodnog muzeja na trgu Staniše Stošića, organizovana je letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi, a ekipa transfuziologa iz Zdravstvenog centra Vranja obavlja taj zadatak.
Da je odziv ovih humanitaraca veliki pokazuje podatak da se za samo prva dva dana prikupilo 50 jedinica krvi.
Zadovoljstvo ne krije ni načelnik Službe za transfuziologiju Zdravstvenog centra u Vranju Dušan Jovanović, koji napominje da akcija ove godine ima odličan odziv.

„Izuzetno smo zadovoljni, jer je samo prvog dana prikupljeno 27 jedinica krvi. Veliki broj naših sugrađana se odazvao i pokazao humanost“ – kaže Jovanović.

Zalihe krvi su dobro popunjene, i što je najvažnije da sada nema nedostatka, jedne od retkih krvnih grupa „nulta negativna“:

„Ovo je sedma godina da organizujemo ovu akciju. Nema nestašica krvi, zahvaljujući redovnim akcijama, ali bi trebalo da upotpunimo zalihe jer su tokom je leta obično potrebe veće“ – kaže dr Dušan Jovanović načelnik Službe za transfiziologiju u vranjskom Zdravstvenom centru.

Još danas i sutra, petak i subota, ekipe transfuziologa biće ispred Narodnog muzeja na trgu Staniše Stošića, pa svi koji se nisu odazvali akciji do sada, imaju mogućnost da to urade.
Kao i svake godine ova akcija se organizuje u saradnji sa Crvenim krstom Vranje. Ranijih godina u proseku je bilo prikupljeno oko 100 jedinica krvi, pa se nadamo da će tako biti i ove godine.

Letnju akciju dobrovoljnog davanja krvi i ove godine podržavaju Sportska hala Vranje i Sporstki savez Vranje koji će, u znak zahvalnosti na odzivu za ovu akciju, svim dobrovoljnim davaocima krvi pokloniti besplatne ulaznice za svoje bazene.

Alarmantno stanje zbog nestašice krvi je u Beogradu, saopštavaju iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, i upozoravaju da zbog nestašice krvi u Beogradu može doći i do odlaganja operacija.

U Nišu za sada tih problema nemaju, Zavod za transfuziju u Nišu, je saopštio da ima stabilne rezerve, i da raspolažu u svakom trenutku dovoljnim količinama krvi potrebnim za lečenje pacijenata.

„Zahvaljujući prvenstveno dobrovoljnim davaocima krvi, kao i blagovremenom i preciznom planiranju redovnih akcija dobrovoljnog davanja krvi, imamo dovoljne količine“ – saopštavaju iz Zavoda za transfuziju Niš.

Takođe oni napominju da svakog leta jačaju kampanju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa udruženjima „dobrovoljnih davalaca krvi“ i u koju se uključuju, kako društveno odgovorne kompanije i preduzeća, tako i pojedinci. Na taj način obezbeđuju kontinuiran i dovoljan priliv krvi koji zadovoljava zahteve zdravstvenih ustanova na jugu naše države.

BUDI HUMAN
BUDI DOBROVOLJNI DAVALAC KRVI



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login