55. sabor trubača u Guči

DOGAĐAJI, MUZIKA  
55. sabor trubača u Guči

SAJNE VESTI IZ GUČE!

Ovih dana svi putevi vode u Guču, Srpsku prestonicu trube, dobre muzike i provoda. Kažu da Sabor počinje tek kad se sa svih strana sjate u Guču, a za to je najbolji dokaz dolazak posetilaca iz Francuske, Mađarske, Slovenije, okruženja ali i iz raznih gradova Srbije.

U četvrtak veče atmosfera je dovedena do vrhunca, a veče je otvorio orkestar Ekrema Mamutovića. Posle nastupa njegovog orkestra, na scenu izlazi Dejan Petrović sa svojim orkestrom Big Bend, i atmosferu na stadionu dovodi do ludila izvodeći najveće moderne hitove obrađene u zvuku trube.
Zarazni zvuci trube jednog od najboljih i najinovativnijih srpskih trubača uz pesmu „Hej dragi, dragi, božurove sadi“ peva staro i mlado, što domaće, što strano. Zastave Norveške, Srbije, Švedske vijore se na Stadionu u Guči, jedna luda festivalska atmosfera obeležava veče.

A kada je počelo izvođenje pesme „Happy“ publika je u transu sa svih strana odjekuje „Dejane, care Dejaneeeeeeee“ – zajedno uzvikuju i Srbi, i stranci, pravo ludilo.

Zatim je usledio nastup Gorana Bregovića sa njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane, koji pesmom „Gas, gas“ od Severine  Vučković, koja oduševljava posetioce 55. Sabora u Guči i svi je pevaju u transu.

Bregović nije previše pričao, u svom prepoznatljivom stilu, i u belom odelu, nastavio je sa hitovima „Bijelog dugmeta“, ali i sa numerama koje je radio sa Orkestrom za svadbe i sahrane, i nije krio oduševljenje ponašanjem publike koja je svaku njegovu pesmu ispevala do kraja.

Za najbolji omladinski orkestar 55. Sabora trubača u Guči su „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca, koji su za nagradu dobili bubanj i njihov Kapelnik Predrag Đordjevićna se zahvalio na ovoj vrednoj nagradi uz obećanje da će opravdati poverenje žirija i da će na novom bubnju zabeležiti još pobeda u trubačkom svetu.

„Srećni smo. Po drugi put osvajamo nagradu za najbolji mladi orkestar i nastavićemo vredno da radimo sve dok ne osvojimo sva prestižna priznanja u Guči. Vežbamo puno, a dodatno nam je i iskustvo na svirkama koje imamo skoro svakog vikenda. Sviramo i svadbe na kojima može lepo da se zaradi, ali nama je važnije da budemo zajedno i usavršavamo nastupe u isčekivanju da postanemo najbolji trubački orkestar na Saboru trubača“ – kaže Predrag.

Za najbolji pionirski orkestar proglašen je Orkestar – Braća Ilić iz Požege.

A najbolji trubač u pionirskoj konkurenciji je Nikola Krstić koji je za nagradu dobio bubanj i trubu.

Ove godine je odlučeno da više pažnje bude posvećeno gostima u cilju promocije turizma i pozivanju što većeg broja turista u našu zemlju i očekuje se da u budućnosti Guča postane isključivo Festival trube. Bezbednost na 55. Saboru je na najvišem mogućem nivou, policija i ostale nadležne službe svoj posao rade vrlo profesionalno svih 24 sata.

Domaćin festivala Slobodan Jolović napominje:

„Cilj festivala je da sačuva tradiciju prateći savremene tokove, jer ukoliko to ne budemo činili propašće kao i mnogi drugi festivali u Srbiji. Neophodno je više pažnje posvetiti trubaču i trubi, a u novembru tekuće godine biće održan sastanak i imenovan umetnički direktor manifestacije, koji će raditi na unapređenju programskih sadržaja“.

Posetioci su oduševljeni ovim neverovatnim provodom, atmosferom koja vlada na Saboru, hranom i pićem i svi su složni u jednom – svi dolaze i sledeće godine.

Na današnjem finalnom nadmetanju u kojem učestvuju 16 trubačkih orkestara očekuje se oko 150.000 posetioca pa bi do završetka ove manifestacije broj posetilaca bio oko pola miliona.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login