Bonton – Letnji program čitanja u Inđiji

KNJIŽEVNOST, OBRAZOVANJE  
Bonton – Letnji program čitanja u Inđiji

SJAJNE VESTI IZ INĐIJE!

Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji i ovog leta organizuje „Letnji program čitanja“ za decu i đake osnovnih škola. Cilj je motivisanje dece da čitaju i tokom školskog raspusta, kao i stvaranje prijatnog, kreativnog i inspirativnog okruženja u kojem će provesti svoje slobodno vreme te moći da izraze svoju kreativnost, da čitaju, da govore o knjigama i o onome što su pročitali.

Polaznici „Letnjeg programa čitanja“, naši najmlađi – deca, su se upoznavala o bontonu, manirima lepog ponašanja i sve to učestvujući i družeći se u okviru devete radionice polaznika ove škole.

„Letnji program čitanja“ namenjen je deci od 5 do 15 godina i održava se do kraja avgusta svake srede i svakog drugog petka od 17.00 časova u parku ispred biblioteke (Trg Slobode 2), a u slučaju lošeg vremena u prostorijama biblioteke.

Uz redovni program svakog drugog četvrtka od 18.00 časova (počevši od 2. jula), organizuju se jednosatne radionice pod nazivom „Vreme je za priču“ za decu od 2 do 5 godina.

Šta je BONTON?

Bonton je fracuska reč što u prevodu znači dobar ton i to je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bonton nas uči kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji.

Danas društvo postaje sve obrazovanije, što je uticalo i na bonton. Od osobe se, u obrazovanom društvu, očekuje više od lepog ponašanjaočekuje se opšta kultura. To podrazumeva osnovno obrazovanje te poznavanje informacija zanimljivosti i činjenica iz opšte i popularne kulture.

Svaka osoba zna bar najopštije osnove bontona. To se uči prilikom odrastanja, i podrazumeva se kao deo odgajanja deteta. Deca se uče ponašanju prilikom jela, komuniciranja s odraslima, druženja sa vršnjacima i slično.

Osobe koje smatraju da nisu usvojile osnove bontona, svoje znanje mogu proširiti – čitaju knjige bontona. U nekim zemljama postoje kursevi bontona, dostupni i na internetu uz određenu novčanu naknadu.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login