Konkurs za subvencije za poljoprivrednike iz Prokuplja

INVESTICIJE, POLJOPRIVREDA, STOČARSTVO  
Konkurs za subvencije za poljoprivrednike iz Prokuplja

SJAJNE VESTI IZ PROKUPLJA!

Lokalna samouprava grada Prokuplja je raspisala konkurs za subvenciju umatičenih grla, i subvencije za organsku proizvodnju. Konkurs je otvoren do 31. oktobra 2015. godine.
Od 2 miliona dinara, koliko je obezbeđeno za ovu namenu, za sertifikaciju organske proizvodnje je 200.000 dinara, odnosno 40.000 dinara po proizvođaču, a za uzgoj matičnih grla 1,8 miliona dinara, odnosno 1.500 dinara po grlu.

Rukovodilac Odelenja za poljoprivredu Srđan Stamenković kaže da je cilj pospešivanje organske proizvodnje i stočarstva u ovom kraju.

„Konkurs važi samo za registrovana gazdinstva. Kod stočarske proizvodnje podnosilac zahteva treba da dostavi dokaz o kvalitetu priplodnog grla i račun da je platio osemenjivanje“ – naglašava Stamenković.

Svi poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom ili stočarstvom i poseduju umatičena grla prijave mogu svakodnevno podneti u Opštinskoj upravi, a komisija koja odobrava se sastaje periodično i odlučuje o tome da li će se novčano pomoći kandidatima.
Sve o konkursu možete pogledati na sajtu opštine Prokuplje u odeljku Konkursi, obaveštenja i oglasi.

Nedavno je u ovoj opštini šest socijalno ugroženih porodica sa više članova dobilo 30 kubika ogrevnog drveta na kućne adrese.
Opština će ukupno podeliti 375 kubika za 87 ugroženih porodica a količina ogrevnog drveta zavisiće od broja članova domaćinstva i materijalnog stanja, drva se raspodeljuju na osnovu spiskova o materijalnom položaju koji imaju prokupački Crveni krst, Centar za socijalni rad i Stručna služba mesnih zajednica.
Za akciju je iz lokalnog budžeta ukupno izdvojeno 2 miliona dinara.

„Na ovaj način želimo da materijalno najugroženijim Prokupčaninma pomognemo da najteže zimske mesece što lakše prebrode. Planirano je da do septembra sva predviđena domaćinstva dobiju besplatan ogrev „-istakao je većnik za socijalna pitanja Milan Aranđelović.

Pored Prokuplja, akcija će se sprovoditi i na seoskom području gde će se najugroženijim stanovnicima u narednom periodu obezbediti pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

Toplički okrug se nalazi na jugu Srbije, u oblasti centralnog Balkana. Reka Toplica po kojoj je čitav kraj dobio ime izvire ispod Kopaonika i teče na istok u dužini od 136km.
Tu je smešten grad Prokuplje, koji je i sedište Topličkog okruga, sa plodnim tlom, idealnom nadmorskom visinom, rudnim bogatstvom, bogatstvom termalnih i mineralnih izvora, dolinske ravnice, …
Tu se nalazi vredan spomenički kompleks tvrđava Hisar, ostaci antičkog hrama, ostaci ranohrišćanske crkve, Latinska crkva iz 19. veka kao i crkva Sv. Prokopija iz perioda između 9. i 10. veka, smešteni su u starom gradskom jezgru Prokuplja.
Grad Prokuplje se razvio na mestu antičkog Hameuma, a svoj naziv je dobio po Hramu Svetog Prokopija, koji potiče iz X veka.
U drugoj polovini XX veka posle Drugog svetskog rata dolazi do obnove grada i Prokuplje postaje privredno i kulturno središte Toplice. Od mesta u kome su nekada dominirali poljoprivreda, zanastvo i trgovina, Prokuplje je svakim danom postajalo industrijski grad. Industrija je naglo počela da se razvija 60-tih godina a kao posledica toga nastalo je napuštanje sela i naglo zapostavljanje poljoprivredne proizvodnje.
U toku NATO agresije Prokuplje (kasarna Ratko Pavlović Ćićko) je među prvima bombardovano 24. marta 1999. godine.
U XXI vek Prokuplje ulazi kao sedište Topličkog okruga. Po popisu iz 2002. godine, grad ima 27.673 stanovnika, a opština 51.698 stanovnika.
Prema popisu iz 2011. godine, naseljeno mesto Prokuplje imalo je 27.333 stanovnika, dok cela opština Prokuplje prema popisu iz 2011. godine ima 44.419 stanovnika.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login