Guča 2015 – Najzanimljiviji detalji i proglašenje najboljeg

DOGAĐAJI, MUZIKA  

SJAJNE VESTI IZ GUČE!

Za najboljeg trubača za 2015. godinu po drugi put za redom proglašen je Saša Krstić iz Zagužanja, a nagrada publike „Zlatna truba“ pripala je Bojanu Krstiću iz Vladičinog Hana.

Najbolji orkestar po mišljenju žirija je orkestar Nenada Mladenovića iz Vranja, dok je po oceni publike najbolji orkestar Marka Gligorijevića iz Duba a najizvornije muziciranje prikazao je orkestar „Barka“ iz Knjaževca.

Na finalnom takmičenju nadmetali su se orkestri Saše Krstića, Siniše Stankovića i Vladimira Ivanovića iz Zagužanja, Novosadski trubači iz Novog Sada, Ivana Jovanivića iz Užica i gučke Dragačevske trube.

U finalu su bile i kapele Bojana Krstića iz Vladicinog Hana, Marka Trnavca iz Mršelja, Barka iz Knjaževca, Radiše Vitezovića iz Tubića, Nenada Mladenovića iz Vranja, Miroljuba Kremića iz Gostinca, Božidara Mladenovića iz Svilajnca, Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića iz Požege, Marka Gligorijevića iz Duba i bend Kobra iz Pirota.

Nakon takmičarskog dela festivala u Guči koncert je održao majstor trube, Dejan Lazarević.

Zanimljivostima na Saboru trubača nema kraja, tu smo zatekli sitnu ženu koja nosi kimono, Juko Jošikai iz Tokija, koja već tri godine amaterski svira trubu, a u Guču je stigla na poziv Danijele Veselinović, koja je prošle godine ušla u istoriju kao prva žena koja se takmičila na Saboru.

„U Japanu truba jeste popularna, ali više u nekim džez varijantama. Meni se dopada stil srpskih trubača, a više o vašoj muzici saznala sam iz filmova Emira Kusturice. Znam „Đurđevdan“. Kome god da sam se obratila, svi su bili ljubazni, i svi su mi pomogli. Ovde je mnogo drugačije nego u Japanu, tamo su ljudi ipak zatvoreniji i stidljiviji“, rekla nam je simpatična Japanka kroz osmeh.

Jedno od velikih iznenađenja je i venčanje  profesorke iz Bad Mergenthajma Lene Luiza Karl (31), i mašinskog tehničara Bojana Markovića (37) iz Ljubljane. Upoznali su se prošle godine baš ovde u Guči na 54. Saboru trubača, pa su odlučili da po srpskom zakonu i običajima, uz rodbinu, trubače i rakiju šljivovicu kažu sudbonosno „DA“ a čitava svečanost obavljena je na pozornici ispred Doma kulture.

„Upoznali smo se ovde na bazenu, na prošlom Saboru trubača, i to je bila ljubav na prvi pogled. Ja sam rođen u Ljubljani, ali moja mama je iz okoline Leskovca, a tata iz Vladičinog hana, pa sam zamišljao da se venčam u Srbiji, zbog njih. I eto, to se obistinilo, a teško bismo se okupili dole na jugu, pa smo izabrali Guču. Počeo sam novi život, našao dobru partnerku i srećan sam zbog toga“, rekao je sretni mladoženja.

A tek kakvo se veselje orilo Gučom kada su vaterpolisti Srbije pobedili Hrvatsku i osvojili zlatnu medalju, to je bilo i biće veče za pamćenje. Orkestar Dejana Petrovića izveo je pesmu „Maljčiki“ koju orginalno izvode grupa Idoli u čast našim „delfinima“, što je publika na saboru dočekala sa oduševljenjem.

Sinoć je nastupio majstor trube Elvis Ajdinović od 20 časova, a sat kasnije na pozornicu stadiona izašla je grupa Sanja Ilić i Balkanika.

Pogledajte kako je izgledala afmosfera u Guči iz perspektive posetilaca:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login