„Šekspir“ gradi novo pozorište u Vranju

KNJIŽEVNOST, OBRAZOVANJE, UMETNOST  
„Šekspir“ gradi novo pozorište u Vranju

SJAJNE VESTI IZ VRANJA!

U okviru Vranjanskog kulturnog leta, studenti četvrte godine glume Fakulteta umetnosti iz Zvečana, u klasi Jovice Pavića, su u subotu 08. avgusta na dve lokacije u Vranju izveli performans „Šekspir hoda gradom“.

Studentima glume iz Zvečana ovo je treći put da  učestvuju na Vranjskom kulturnom letu. Kao i u prethodna dva nastupanja i ovom trećem oni će prikupljali novčanu pomoć za izgradnju novog pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju.

Najaktivniji a ujedno i inicijator izvođenja Šekspirovih komada, mladi glumac – student iz Vranja Mihajlo Stojković, ističe da je cilj bio da tokom performansa prikupe nove rekvizite za pozorište „Bora Stanković“ koje je izgorelo u požaru 2. jula 2012. godine.

„Prikupili smo novac i rekvizite. Kutije će od subote biti otvorene 24 časa sve dok Vranje ne dobije novo pozorište i novi fundus. Pozvali smo publiku da prošetamo Vranjem i Vranje je zaista prošetalo sa Šekspirom“ – rekao je Stojković.

Oni su najpre svim Vranjancima koji su donirali novac za izgradnju pozorišta poklanjali ili nešto od rekvizita ili Šekspirove sonete.

Potom su glumci završne godinine Fakulteta umetnosti u Zvečanu na Trgu Staniše Stošića ispred Narodnog muzeja i u dvorištu Pašinog konaka – Haremluka koji su im poslužili kao improvizovana scena, pred oko 500 gledalaca, izveli monologe i delove najpoznatijih dela Vilijama Šekspira: „Otela“, „Hamleta“, „Magbeta“, „Romea i Julije“, „Ričarda trećeg“ i „Ofelije“.

Publika je odlično prihvatila i gromkim aplauzom pozdravila mlade glumce koji inače ne nastupaju prvi put u Vranju.

Gradska Opština Vranja i Narodno pozorište „Bora Stanković“ su podržali i pomogli da se ova manifestacija „Vranjsko kulturno leto“ održi i  koja već trećugodinu za redom omogućava mladim glumcima da se predstave vranjskoj publici.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login