Jeftinije osiguranje vozila na Kosovu

IZDVOJENO  
Jeftinije osiguranje vozila na Kosovu

SJAJNE VESTI ZA STANOVNIKE KOSOVA!

Od danas 12. avgusta 2015. godine u ponoć počinje sprovođenje memoranduma o osiguranju vozila, koji su u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine.

Dogovorom od 23. juna ove godine koji je potpisan u prisustvu dva premijera predviđeno je međusobno priznanje polisa osiguranja Kosova i Srbije, i sporazum je trebao da stupi na snagu za 30 dana odnosno 24. jula, ali do realizacije nije došlo jer su obe strane optuživale jedna drugu da su krive za odlaganje.

Konačno 5. avgusta 2015. godine na sastanku delegacija dogovoreni su svi tehnički detalji i najavljeno je da će sporazum početi da se primenjuje od 12. avgusta koje je potpisalo sa kosovskim Biroom osiguravača, uz posredovanje Saveta Biroa zelene karte, prakično znači da će svaku štetu u saobraćaju, koju počini vozilo sa tablicama KiM, ili obrnuto, na KiM registrovano u centralnoj Srbiji, oštećenima će isplatiti osiguravajuća kuća koja je izdala polisu.

Sporazum podrazumeva da će vozila registrovana na Kosovu moći da pređu na teriroriju centralne Srbije sa polisom osiguranja MTPL, dok će za vozila sa srpskim tablicama na Kosovu biti dovoljna polisa osiguranja koja važi za Srbiju.

MTPL za Srbiju koštaće isto kao i za Makedoniju, što znači, u zavisnosti od kategorije vozila, oko 40 evra za putnička vozila, a građani Kosova više nisu obavezni da plaćaju probne tablice pri ulasku u Srbiju.

Ministar za povratak zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je da su građani su sa radošću primili vest o ukidanju dodatnog osiguranja vozila i to da će biti plaćano na godišnjem nivou.

„Nadam se da će se večeras krenuti u primenu dogovora onako kako je predviđeno, tražili smo od predstavnika EU da izađu sa detaljima te primene i pitanje koje građani postavljaju kako će se ići sa RKS tablicama je nešto što treba da se zna. Dogovor o osiguranju vozila će sprečiti dodatne finansijske izdatke građanima, smanjiti proceduru na prelazima i smanjiti gužve“ – rekao je Jevtić.

Ni Kosovo ni Srbija nisu priznavali međusobno osiguranja, pa su građani bili prinuđeni da plaćaju dodatno osiguranje za vozila, pri ulasku iz Kosova u Srbiju 100 evra za mesec dana, za ulazak na Kosovo, plaćalo oko 40 evra za dve sedmice.

Kosovo nije članica Biroa zelenog kartona, pa vozači sa Kosova još uvek nemaju zelene kartone za svoja vozila, a iznos koji će plaćati biće isti kao za zelene karte i druga dokumenta kojima stanovnici Kosova putuju u Makedoniju, Albaniju ili Crnu Goru.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login