Kulturno leto u Žitorađi

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Kulturno leto u Žitorađi

SJAJNE VESTI IZ ŽITORAĐE!

Pre dva dana svečano je počelo „Kulturno leto 2015“ koje se održava od 12. avgusta do 21. avgusta 2015. godine u živopisnom mestu Žitorađa.

Žitorađa je grad i sedište istoimene opštine u Srbiji i pripada Topličkom okrugu, površine od 214 km2 a opština broji oko 20.000 stanovnika. U ovoj opštini primarno mesto zauzima poljoprivreda, a poslednjih godina primat zauzima proizvodnja ranog povrća iz plastenika i proizvodnja lubenica. Razvijeno je i voćarstvo, a takođe su zastupljene i sve ostale kulture.

Ovaj festival Kulturno leto se održava po drugi put i prošle godine je trajao tri a ove godine je predviđen program za deset dana, od 12.08 do 21.08.2015. godine.
Za ovu manifestaciju predviđen je bogat kulturno umetnički program na kojem će učešće uzeti svi zainteresovani bez obzira na godine, a obeležiće se i Dan mladih.

Organizator Marina Radić kaže da je cilj manifestacije razvoj pozitivnog odnosa prema kulturi i umetnosti i da će se građanima opštine Žitorađe ponuditi raznolik i eksluzivan progam festivala koji će da zadovolji ukuse svih uzrasta.

Prekjuče, 12. avgusta, počelo je desetodnevno Kulturno leto u ovoj opštini, umetničkim radionicama u parku u Žitorađi u kojima su učešće uzeli mladi umetnici iz države i okruženja, a sinoć u programu koji je trajao do 23 sata prisutni su uživali u nastupu lokalnog muzičkog benda „Trio“ i u majstorijama prokupačkog di-džeja Zeka.

Juče su održane Seoske olimpijade sa disciplinama skok u dalj, bacanje kamena s ramena i nadvlačenje konopcem.

Za danas, 14. avgusta, planirano je prikazivanje dokumentarnog filma „Koreni 2015“ Dušana Ilića iz Žitorađe i kratkometražni filmovi Žikice Jovanovića iz Prokuplja. Takođe, današnji dan je rezervisan za najmlađe i njihove kulturne veštine, dok je za  subota 16. avgust predviđen za rome i njihovu kulturu.

U ponedeljak 17. avgusta od 21 sat na pijaci nastupa grupa „Kerber“, a utorak 18. avgust je rezervisan za pozorišna i glumačka ostvarenja.

Sreda 19. avgust biće ispunjena etno-manifestacijom u praku, dok je četvrtak 20. avgust predviđen za folklorno stvaralaštvo.

Manifestacija će biti završena u petak 21. avgusta smotrom folklora na stadionu.

Nosilac organizacije festivala je Narodna biblioteka Žitorađa a partneri su Kancelarija za mlade Žitorađa i Udruženje Naše zrno Žitorađa. Pokrovitelj je Lokalna samouprava Opštine Žitorađa.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login