Novak u teškom meču protiv Gulbisa obezbedio polufinale u Montrealu

TENIS  
Novak u teškom meču protiv Gulbisa obezbedio polufinale u Montrealu

SJAJNE VESTI DONOSI NOVAK ĐOKOVIĆ!

Zašto je Novak Đoković najbolji teniser sveta pokazao je sinoć u neverovatnim preokretom protiv Ernestsa Gulbisa – 5:7, 7:6(9:7) i 6:1. Tom pobedom plasirao se u polufinale Mastersa u Montrealu.

Protivnik u večerašnjem polufinalu biće Žeremi Šardi koji je napravio još veći preokret protiv Džona Iznera spasavši sedam meč lopti, u meču koji je trajao tri maratonska seta i svaki se rešavao u taj-brejku.

Vredi napomenuti da je Đoković na turnirima masters serije vredne 1.000 bodova neporažen još od oktobra 2014. godine.

Za Novaka ovo je bez dileme bio najslabiji meč u 2015. godini, ali je još jednom pokazao zbog čega je neprikosnoveni vladar tenisom već četiri godine. U većem delu je bio potpuno van ritma u meča, u pojedinim trenucima je delovalo da jedva čeka da se meč završi, ali je kada se lomilo pokazao još jednom ogromnu mentalnu snagu.

Sam početak meča je kasnio više od četiri sata zbog kiše koja je poremetila program na mastersu u Montrealu, kao i zbog prethodnog maratonskog meča između Džona Iznera i Žeremija Šardija.

Početak meča počeo je sigurnom igrom na obe strane i tri gema zaredom završena su sa nulom od kojih su dva pripala Đokoviću pa je uspio prvi da zapreti. Šansa za brejk Noletu se ukazala tek kod rezultata 4:2 ali nezadovoljan svojom igrom, čestim komentarima dozvoljava Gulbisu da odmah uzvratio istom merom, u čemu mu je pomogao prvi na svetu slanjem loptice u aut za ribrejk i za rezultat 4:3.

Od tog rezultata Đoković kao da nije u igri, i pri vodstvu 5:4, pravi grešku za greškom a Letonac sve boljom igrom to koristi uspeva da osvoji tri naredna gema, sa jednim brejkom pa je rezultat 5:7, i rešava prvi set u svoju korist.

Drugi set počinje smirenijom igrom Noleta koji je u prva dva servis gema ispustio samo poen. Ponadali smo se da su konci povezani i onda je opet zaškripalo sredinom drugog seta. Na 0:30 mu je Gulbis najpre vratio izuzetno snažan smeč, da bi Novak odigrao volej dijagonalu na mrežu koji je Letonac neverovatno stigao i poslao čudesnu bekhend dijagonalu za tri brejk lopte i verovatno poen turnira. Već prvu šansu je pretvorio u 2:3 i to tako što je Đoković napravio duplu servis grešku.

A onda dolazi do buđenja našeg igrača – ekspresno je vratio brejk, takođe duplom servis greškom rivala, konačno je zaigrao u svom prepoznatljivom stilu i preokrenuo na 4:3. Udarac za udarcem dolazi do iscrpljujuće borbe uz sjajne poteze na obe strane poput skraćenih dijagonala, ali je razmena od 18 udaraca pripala Gulbisu, kao i ovaj gem od sedam minuta u kom je spasao dve brejk lopte za 4:4.

Kako to obično bude, posle maratonskog duela dođe ekspresan gem, a u njemu je Đoković „ispalio“ tri uzastopna asa i za 68 sekundi, sa ukupno pet udaraca ponovo poveo sa 5:4.

Imao je Đoković dve brejk prilike da odvede meč u treći set, ali je protivnik svojom dobrom igrom uspio da poravna rezultat na 5:5, potom svaki igrač uzima po gem i odluka je morala da padne u taj-brejku. Đoković taj-brejk otvora sa dve vezane greške, da bi zatim na svoj servis smanjio na 2:3 i onda strpljivo čekao grešku rivala koju je dočekao da vrati mini brejk i izjednači (3:3).

Sledi dupla sevis greška Novaka i Letonac „ni kriv ni dužan“ dolazi do prednosti 4:5 i svoja dva servisa i šansu da reši meč. Vodila se žestoka borba, često su se igrali tenisa i sjajnim potezima mamili ovacije publike u Montrealu.

Na kratko se odbranio pre nego što je lopticu poslao u aut za Gulbisove dve meč lopte od kojih je prvu poništio odličnim forhendom za 5:6. Svoju drugu meč loptu Letonac takođe izbacuje u aut za 6:6.

Gulbis gubi strpljenje ulazi u seriju grešaka, pa je Novak preokrenuo na 7:6 i kada je trebalo da usledi izjednačenje u setovima onda je kompjuterski sistem ispravio aut odluku linijskog sudije za nastavak drame (7:7). Usledila je dupla servis greška Gulbisa, a takav poklon prvi na svetu nikako ne odbija, već ga je posle dva sata igre pretvorio u 9:7, rezultat u meču je 1:1, a pobednika će odlučiti treći set.

Velika razlika u klasi ali i u psihičkoj snazi došla je do punog izražaja na početku trećeg odlučujućeg seta. Đoković otvara brejkom, a na svom servisu je neumoljiv, te potvrđuje brejk za 2:0.

Gulbis uzvraća osvaja gem bez izgubljenog poena na svoj servis i na kratko se oporavlja od šoka, jer je gotovo imao pobedu u rukama, ali mu je Novak odmah odgovorio istom merom (3:1) i to je već mogao da se predvidi kraj.

Nakon toga dolazi maestralna igra, ubacio je prvi teniser sveta u petu brzinu, čistio linije i još jednom oduzeo servis rivalu prvom ukazanom prilikom, što je ekspreno potvrdio gemom sa nulom za velikih 5:1. Zatim je napravio drugi uzastopni, a ukupno treći brejk u ovom setu koji je lagano, u svom stilu za pola sata rešio u svoju korist – 6:1 i konačnih 2:1 i prolazak u polufinale.

Đoković je po ko zna koji put pokazao zašto je najbolji i kako se poraz pretvara u trijumf, set i brejk prednosti, kao ni dve meč lopte protiv Đokovića nisu dovoljna garancija nijednom igraču jer Novak kao da uvek ima recept za preokret.

Pogledajte kako je bilo na meču Novaka i Ernesta:

NOLE, mnogo sreće i dobru igru u polufinalu.

BRAVO NOLE!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login