Prvo mesto za KUD „Sveti Sava“ iz Kaća u Poljskoj

UMETNOST  
Prvo mesto za KUD „Sveti Sava“ iz Kaća u Poljskoj

SJAJNE VESTI IZ KAĆA!

Kulturno-umetničkog društvo “Sveti Sava” iz Kaća, je osvojio prvo mesto na 52. Međunarodnom festivalu folklora u Poljskoj.

Ujedno ovo je i prvo kulturno-umetničko društvo iz Srbije koje je, u konkurenciji KUD društava iz 17 zemalja sa gotovo svih kontinenata, osvojilo „gran pri“ na tom velikom i uglednom festivalu.

Međunarodni festivaf folklora ima svoju dugogodišnju tradiciju takmičarskog karaktera i održava se svake godine, a ovo održano u poljskom gradu Visli bilo je 26. po redu.

Kulturno umetničko društvo „SVETI SAVA“ iz Kaća je osnovano 08.04.2000. godine. Društvo su osnovali bivši i sadašnji igrači, veliki entuzijasti i zaljubljenici u ovu vrstu umetnosti, a većina njih je zastupljena i u rukovodstvu ovog društva.Na samom početku rada društvo je brojalo 70-ak članova, da bi se taj broj dolaskom novih članova danas utrostručio. Zavisno od posećenosti probama i trenutnog angažovanja broj članova varira od 200 do 250.

Pod stručnim i umetničkim rukovodstvom Maksima Brekića, ovaj folklorni ansambl oduševio je svojim nastupima ne samo mnogobrojnu publiku u Poljskoj nego i stručni žiri festivala. Predstavili su se igrama koje predstavljaju bogatstvo folklora ne samo Srbije već i sa gotovo svih prostora bivše Jugoslavije na kojima žive Srbi kao što su: Gluvo glamočkog kolo, igre iz Negotina, Banata, Srema, Šumadije i ostalih delova naše zemlje i okruženja.

Gradska Uprava za kulturu Novog Sada je finansijski podržala i podržavaće rad i aktivnosti KUD „Sveti Sava“ i ovaj uspeh je dokaz da se podrška vraća na najbolji mogući način, isto tako ova sjajna deca, sjajni omladinci i sjajni ljudi, ostvaruju više nego odlične rezultate.

Čestitke i igračima i rukovodstvu KUD-a na tom izuzetnom uspehu su stizale sa svih strana, i svi su složni da su osvajanjem ove prestižne međunarodne nagrade KUD „Sveti Sava“ na najbolji način predstavili sebe, svoje mesto, grad Novi Sad i našu državu Srbiju.
Miloš Vučević gradonačelnik je istakao i to da je Grad Novi Sad podržao finansijski ovo društvo i izrazio zadovoljstvo što su njihovo poverenje opravdali na najbolji mogući način i dodaje:

„Čestitam u ime Grada Novog Sada i u svoje ime Kulturno umetničkom društvu Sveti Sava iz Kaća na velikoj i prestižnoj nagradi koji su osvojili prvo mesto na 26. Međunarodnom festivalu folklora u Poljskoj. Na najbolji mogući način su prezentovali i svoje Kulturno umetničko društvo i ali i našu državu, pa i grad Novi Sad i ovo je najveća nagrada koju su naša folklorna društva osvojila u međunarodnim okvirima“.

Predsednica KUD Sveti Sava Vujka Kvrgić zahvalila je gradonačelniku na srdačnom prijemu i na podršci koju imaju od grada i naglasila da rezultat koji su ostvarili na nedavno održanom festivalu u poljskom gradu Visli, „nije samo naš uspeh nego cele Srbije“.

„Svake godine, već 26 godina, bilo koji ansambl iz bilo kog dela Srbije odlazi na to takmičenje i nikada nisu dobili ovo što smo mi danas i veoma smo ponosni. Malo smo se ugledali na sportiste i naučnike iz naše zemlje, tako da smo i taj kulturni deo pokrili. Nadamo se da ćemo i dalje zahvaljujući i vašoj podršci i medija i Grada Novog Sada i Srbije kao države, na najlepši mogući način predstaviti ono što mi imamo. Našu originalnost, naš folklor, našu tradiciju, multikulturalsnost i sve ostalo što čini Srbiju onakvom kakva jeste“.

U Kulturno umetničkom društvu  „Sveti Sava“ nisu krili zadovoljstvo što su upravo oni po prvi put doneli trofej u Srbiju.

BRAVO!!!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login