Da li je Nikola Tepavac novi Nikola Tesla?

INFORMATIKA, ISTRAŽIVANJA, IT TEHNOLOGIJE  
Da li je Nikola Tepavac novi Nikola Tesla?

SJAJNE VESTI!

U Bostonu od 3. do 5. avgusta održano je takmičenje pod nazivom „I am 3D challange“ na kome je učestvovalo 120 timova iz celoga sveta. Tročlani tim sastavljen od tri mlada naučnika – Nikola Tepavac, Skot Hil i Čarls Dejvis, sa Tehnološkog fakulteta u Tenesiju, osvojio je nagradu za najinovatniji izum u robotici: humanoidna antropomorfna robotska ruka.

Mladi naučnik Nikola Tepavac (21), student treće godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, nije ni slutio da će se tokom jednogodišnjeg boravka u Americi u Srbiju vratiti kao svetski prvak – za najinovaciju u robotici.

Uz pomoć svojih prijatelja iz Kancelarije za mlade, poznanika, ali i lokalne vlasti koja je prepoznala talenat u ovom mladom i perspektivnom čoveku, Nikola je otišao u Ameriku da usavršava svoje znanje. Nadimak Tesla dobija od svojih kolega, čime su ga poredili sa najvećim genijem što je to on i opravdao. Američko društvo mašinskih inženjera njegov izum je proglasilo za najbolji na svetu.

Svake godine ovo takmičenje nudi novi izazov, a ovogodišnji je bio aditivna proizvodnja, odnosno proizvodnja izuma uz pomoć nove tehnologije 3D štampe.

„Dugo smo radili na ovom projektu. Slali smo naše video-snimke, animacije i tehničke crteže, te je žiri odlučio da se plasiramo među prvih dvadeset timova koji su predstavil svoj izum. Svi smo podjednako zaslužni za ovu nagradu, svako od nas u timu je imao svoj zadatak, Skot Hil je stručnjak za 3D štampu, Čarl Dejvis je bio zadužen za mehaniku, dok sam ja bio baziran na mehanici, elektronici i softveru. Prvobitna ideja je bila da se ruka koristi za humanoidnog robota koji će se kretati, ali smo onda odlučili da ruka ima praktičniju primenu, npr. u medicini, te ruka odgovora medicinskim proteticima za amputirane“ – objasnio je Nikola.

Ovaj izum proglašen je za najbolji na svetu, a razlog je u funkcionalnosti šake, uz pomoć specijalnog softvera.

„Uz pomoć 3D štampača dizajnirali smo zglobove na prstima, te prsti mogu da se savijaju, a sve je urađeno iz jednog dela. Upravo zbog takvih zglobova mi smo izbacili potrebu za povratnom tetivom, tako da imate jednu tetivu na svakom prstu koja ih savija, te kad pustite tetivu što aktivira prste, tada se oni vrate u prvobitni položaj i na taj način čuvaju deo energije u svojim zglobovima“ – dodaje Nikola.

Korišten je „Najlon 12“ a u pitanju je specijalni materijal, odnosno plastika koja ima znatno nižu tačku lomljenja nego što je imaju kosti, te ukoliko se i rukujete sa nekim, male su šanse da ćete se povrediti.

Osim što je robotska ruka primenjiva u medicinske svrhe, ovaj mladi tim naučnika se pobrinuo da ruka svoje mesto pronađe i u nauci, tehnologiji, ekologiji jer su najviše korišćeni reciklirani materijali.

O svom iskustvu u Americi, mladi Tesla nam priča da je studiranje znatno praktičnije, jer su kabineti kao i laboratorije znatno opremljeniji, što je i logično s obzirom da za samo godinu dana studiranja morate izdvojiti oko 12.000 dolara, dok je u Srbiji za studente koji su na budžetu, studiranje besplatno.

Put u obećanu zemlju za njega je bio nedostižan, međutim, Nikoli su pomogli njegovi prijatelji iz Kancelarije za mlade, poznanici, ali i lokalna vlast koja je prepoznala talenat u ovom mladom i perspektivnom čoveku.

Sve svoje ideje i izume ovaj mladi naučnik za sada projektuje u svojoj kućnoj radionici, a smatra da bi uz pomoć 3D štampača stvorio najveće svetske izume. Za početak bi mu dobrodošao, mali strug i stona bušilica. A ovu sklonost prema izumima duguje svom dedi koji je bio automehaničar, i ocu elektrotehničaru koji mu je i razvio ljubav i interesavanje prema ovoj nauci:

„Svoju nagradu posvećujem svom ocu koji je preminuo januara ove godine. Sve što znam i sve što sam ikada stvorio naučio sam od svoga oca, koji je bio moj životni mentor“ – kaže Nikola.

Njegovu nagradu možda nije video on, ali je za nju čuo ceo svet. Na svom putu ka ostvarenju snova da postane stručnjak NASA, ovaj mladi naučnik hrabro korača.

Pogledajte kratku reportažu:

I dok je ceo svet znao za Teslu, sigurno je da će saznati i za još jednog Nikolu, ali Nikolu Tepavca, mladog naučnika.

BRAVO NIKOLA!
SAMO NAPRED!



Jedan odgovor na temu "Da li je Nikola Tepavac novi Nikola Tesla?"

  1. Pingback: Nikola Tepavc sa projektom „Institut za talente“ osvojio prvo mesto | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login