Rtanj – prirodni fenomen

PROMOCIJA SRBIJE, REPORTAŽE, TURIZAM  
Rtanj – prirodni fenomen

SJAJNE VESTI!

Između Paraćina i Zaječara, u istočnoj Srbiji smeštena je Rtanj planina, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Planina Rtanj se naglo diže iz ravnice i završava skoro pravilnom kupom pa mnogi veruju da je i Rtanj piramida.

Istorija Rtnja se vezuje za priču o bogatoj jevrejskoj porodici Minh koja je posedovala paraćinsku fabriku štofova, a kasnije i rtanjski rudnik kamenog uglja. Ova porodica je mnogo učinila za standard rudara: naselje je dobilo privatnu školu, komforne stanove, ali i ambulantu, bioskop i kafanu, i u samom naselju podigli park površine oko 40 hektara sa oko 150 vrsta drveća, rastinja i drugog cveća. Za sećanje na svog muža, Greta je sagradila crkvicu-kapelu na vrhu planine Rtanj koja je osvećena 1936. godine. Kapela je stradala kao posledica verovanja u rtanjske legende i za davno skrivenim bogatstvom. Verovanja su i o vatrenim kuglama i zmajevima koje putnik čuje kad dođe u podnožje Rtnja.

Pogled na planinu koja se u obliku trostrane piramide naglo diže iz ravnice, izaziva divljenje: te oštre ivice teško da je mogla da stvori priroda. U svom podnožju uglavnom je sastavljen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode. U ovom delu se nalazi i lovište koje se prostire na 6368 ha. Najčešća lovna divljač su srne i divlje svinje.

Ova planinaj je čuvena i po afrodizijačkoj travi Saturea montana od koje se pravi čuveni rtanjski čaj. Veoma je delotvoran u lečenju bronhitisa, astme, kašlja i upale disajnih organa kod dece, kao i u lečenju starih osoba.

Na planinu dolazi sve veći broj planinara koji ne biraju vreme kada se penju na ovu planinu i penju se na vrh bez obzira na kišu, blato, maglu, sneg, hladnoću i vukove koji obitavaju na Rtnju. Tu su i biciklisti koji Rtanj vide kao pravi izazov, a u zadnje vreme i paraglajderisti vrše prelete nad njim. Nesporne činjenice o Rtnju – one koje su ustanovili naučnici – fantastičnije su od mnogih legendi. A kakvi se tek mitovi vezuju za ovu planinu!

Planinarska staza od nekadašnjeg dečjeg odmarališta, koje je sada preuređeno u hotel „Milenijum“, do Šiljka, dugačka je 15 kilometara, a visinska razlika 1.006 metara, što kondiciono zapuštenim osobama garantuje zabavu od bar četiri sata u jednom pravcu.

Da li će neko sa apsolutnom pouzdanošću utvrditi autentičnost snimaka neidentifikovanih letećih objekata iznad Rtnja, da li će neko ustanoviti koliko istine ima u tvrdnjama da su „svi oni koji su bili na vrhu Rtnja pričali da su osetili snažnu energiju koja im je prožimala celo telo, a mnogi su čuli i glasove na nepoznatom jeziku“, ostaje nam da čekamo. Rtanjci, i ne samo oni, veruju, da posetioci iz svemira, pre nego što slete na Šiljak, celu gornju polovinu planine maskiraju oblacima.

„Srpska planina Rtanj centar je vanzemaljskog života i onostranih pojava u celom svetu“, zaključak je Svetskog kongresa UFOloga u Baltimoru 2012. godine! Nije bilo usamljeno ni mišljenje da je svetskim silama Srbija interesantna i zbog Rtnja.
Činjenice su sledeće: ova planina između Paraćina i Zaječara, sa čijeg vrha Šiljak (1.560 metara) po vedrom danu pogled puca do ušća Save u Dunav, ima u svojoj utrobi brojne podzemne izvore, pećine i jame.

Ovu planinu vredi posetiti i uživati u ovoj prirodnoj lepoti.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login