„Rundek cargo trio“ preksinoć svirao u prepunom dvorištu niške „Banovine“

MUZIKA  
„Rundek cargo trio“ preksinoć svirao u prepunom dvorištu niške „Banovine“

SJAJNE VESTI!

U prepunom dvorištu niške „Banovine“ „Rundek cargo trio“ se publici prepredstavio sa novim albumom „Mostovi“, koji je početkom juna ove godine izdat za hrvatsku kuću „Menart“.

Gitarista i pevač Darko Rundek, violinistkinja Isabel Katala (Catala) i multiinstrumentalista Dušan Duco Vranić koji čine ovaj sastav, poveli su posetioce na novo muzičko putovanje ovog puta preko „Mostova“, eklektične zbirke od 11 pesama.

Predstavljen je najsvežiji album „Mostovi“, sa kog smo čuli pesme „Džaba“, „Vidova“, „Indijska“, „Mostovi“, „Vitamini“, „Ima ih“, „Don Juan“, „Clouds“… Ali čuli smo i stare hitove.

Koncert su počeli pesmama koje spajaju ljubavnu tematiku i društvenu angažovanost, kao pesma „Džaba“, koja oslikava drušvenu situaciju današnjeg poretka.
Iako su vremenske prilike pretile da ugroze koncert, spremnost organizatora i profesionalnost muzičara već su u početku nagovestili dobar razvoj događaja.
Publika se rasplesala uz hit „Vidova pesma“, a ona je Darkov dar zahvalnosti sinu. Potom slede i pesme sa starih albuma koje nisu zaboravljene poput „Ruke“ ili „Uzalud pitaš“. Kombinovanjem novih ritmova i starih već poznatih hitova grupa „Rundek cargo trio“ ispituje mogućnosti svog stvaralaštva, nišku publiku je objedinilo u simpatijama prema ovom nesvakidašnjem sastavu.

Pet godina nakon izdavanja albuma „Plavi avion“, Rundek je ponudio repertoar sačinjen od pesama „Sanjala si da si sretna“ i „Znak“, koje su Nišlije sa oduševljenjem prihvatile. Socijalna poetika oličena u pesmi „Aj karmela“, koja je prvenstveno snimana za predstavu, pobudila je emocije među publikom koja ju je zajedno sa bendom u glas pevala.

Koncert koji je trajao više od dva sata i na kojem su se našli između ostalih i još starih hitova: „Bi’ mog’o da mogu“, „Apokalipso“ i hitovi kultnog sastava EKV „Kao da je bilo nekad“ činilo se malo i nedovoljno za nišku publiku željnu muzike „Rundek cargo trija“.

„Meni je bilo lepo večeras. Čini mi se da smo se srodili sa publikom i da će ove nove pesme polako postati deo reperotara kad sledeći put dođemo. U nekim pesmama tragam za objektivnom svesnošću u odnosu na subjektivnu zamagljenost, pa mnogi primećuju da inspiracija proističe i iz sanjarenja“ – prokomentarisao je vidno zadovoljan Darko Rundek.

„Mostovi“ nose neočekivani spoj ljubavne i društvene tematike. Dok angažovane pesme „Džaba“ i „Ima ih“ prave osvrt na situaciju u društvu, kako na prostorima Balkana, tako i na globalu, poslednje pesme sa albuma otvaraju večita pitanja izgubljenih ljubavi.

Rundek nam objašnjava da pesma „Mostovi“ po kojoj novi album i nosi ime, „sublimira životnu inspiraciju i predstavlja neodvojivost intimnog i ličnog od onoga što nosi društvo“.

U okviru regionalne turneje „Rundek cargo trio“ nastupio je na beogradskom „Beer festu“, a posle Niša očekuje ih koncert u Varaždinu, posle čega će nastupiti kraća pauza.

SJAJNO VEČE!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login