U Baču otvoren centar za sušenje voća i povrća

INVESTICIJE, POLJOPRIVREDA, POSAO  
U Baču otvoren centar za sušenje voća i povrća

SJAJNE VESTI IZ JUŽNO BAČKOG OKRUGA!

U Baču je početkom avgusta, otvoren drugi centar za sušenje voća i povrća. Izgradnju projekta finansirala je lokalna samouprava uz podršku iz grant šeme za sprovođenje Dunavske strategije iz sredstava EU i ADA (Austrijske razvojne agencije). Ukupna vrednost projekta iznosila je 144.000 eura, od čega je donacija iznosila 125.000 eura.

Posle završene adaptacije i rekonstrukcije objekta u Baču koji je predvidjen za osnivanje Centra za sušenje voća i povrća, u istom je urađena instalacija nabavljene opreme. Centar je opremljen sa setom opreme i komponenti koje čine komplet opreme za sušenje voća i povrća (kapaciteta 250kg/dan).

Sušara za voće i povrće sastoji se od: osmotske sušare, komore za sumporisanje voća i povrća i evaporatora (komora za potapanje voća i povrća u odgovarajući rastvor – šećer i sl.).

Uz pomoć donatorskih sredstava nabavljena je i stavljena na raspolaganje i savremena pakerica sa pratećim artiklima za pakovanje gotovih proizvoda.

Obuku za sušenje voća i povrća je uspešno završilo 12 nezaposlenih žena sa teritorije opštine Bač. Sa polaznicama su pritom obradjene sve značajne teme za rad u Centru, kao što su: tehnologija sušenja voća i povrća, fizičke osobine voća i povrća, tradicionalne i savremene tehnologije sušenja, tehnologija kombinovanog sušenja, neophodna oprema za sušenje, energetika sa posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije, skladištenje i sušenje osušenog voća i povrća i pakovanje gotovih proizvoda i dr.

Za polaznice su organizovane i praktične vežbe sa sezonskim voćem (kajsija, višnja, šljiva i jabuka) kroz koje su polaznice prelazile put od nabavke i pranja voća do finalnog proizvoda i pakovanja.

Ovo je bio projektni zadatak na koji je tim na čelu sa profesorom Mirkom Babićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu uspešno odgovorio u realizaciji ovog projekta.

Ovakve sušare su model kako treba unaprediti selo ističe Predsednik opštine Bač, Dragan Stašević:

„Porodični pogon ili pogoni koje će osnivati određeno udruženje ili zadruge su po mom ličnom mišljenju perspektiva koju treba podržavati i nešto što će dati neke konkretne i najbolje rezultate po pitanju angažovanja i zapošljavanja ljudi i ostvarivanja značajnih da kažemo finansijskih sredstava koja će omogućiti mladim ljudima da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom“.

Zatim je napomenuo da će sušara biti poverena poljoprivrednoj školi u Baču, koja će imati priliku  da ovaj pogon iskoristi za doradu svojih proizvoda ali i za dodatnu obuku svojih učenika. U početku sušaru će koristiti i udruženje žena koje je i učestvovalo u projektu ali i svi drugi zainteresovani poljoprivrednici iz naše opštine.

Pogledajte prilog:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login