Dejan Milenković – Srbin koji dostojanstveno predstavlja svoju zemlju

PROMOCIJA SRBIJE, REPORTAŽE, TURIZAM, UREĐENJE GRADOVA, ZANIMLJIVOSTI  
Dejan Milenković – Srbin koji dostojanstveno predstavlja svoju zemlju

SJAJNE VESTI!

Tridesetotrogodišnji Dejan Milenković, čovek koji je rođen i živi u Nemačkoj, odlučio je da svojim radom i doprinosom pokaže kako se može pomoći Srbiji. Njegovu ljubav prema Srbiji ćemo u narednom periodu svi moći da vidimo. Naime Dejan je odlučio da uz pomoć meštana sela modernizuje Dulene kod Kragujevca i od njega napravi turističku destinaciju.

Dejan svoj odmor, koji zarađuje radeći u gradu Bilefildu, provodi u selu u kojem je odrastao njegov otac. I pored toga što je kršten u Levču on se seća svakog školskog raspusta koji je provodio u selu. Ljubav prema prirodi i svemu onome što Dulene može da ponudi, Dejan će pokušati da prenese u svet i tako pokaže kako se nešto može uraditi, a ne uvek kukati kako nema posla i kako je politika glavna ako želimo bilo šta da uradimo.

Svoju ideju zasnovanu na dobrim osnovama, počeo je sprovoditi tako što je nedavno oblepio plakatima centar Kragujevca sa porukom „Braćo Dulenci i sestre Dulenke“, i pozvao sve Kragujevčane iz Dulena u obnovu rodnog sela.

„Ja jesam rođen u Nemačkoj, ali sam svaki raspust provodio u Srbiji. Moj otac Mikan sa 17 godina je otišao u Nemačku. Ja volim očevo i dedino selo kao da sam u njemu rođen, ali volim i celu našu državu, celu sam proputovao. U Nemačkoj sam otvorio sajt i „kačio“ slike lepota naše zemlje, a onda su me zvali neki Nemci koji kao da nisu mogli da veruju da je Srbija tako lepa. Objasnio sam im odakle su koje slike, a oni mene odmah upitaše kako bi mogli godišnji odmor da provedu u Srbiji. Tako sam poslao dva para iz Nemačke ovde na odmor“ – objašnjava Dejan.

Ove godine je osnovao udruženje sa idejom da na taj način počne prikupljanje novca za obnovu sela sa parolom „ako nema država, ili neće, hajde da mi hoćemo, ko koliko može“. Imamo sve što nam treba i u Srbiji i u selu Dulene, samo nam sloga nekada nedostaje.

Dejan je pokazao da je ozbiljan tako što je uložio nešto svog kapitala i prvo je uradio table sa imenom sela koje je postavio na svim ulazima. Takođe postavio je table sa imenom reke i lepo obeležio bitna mesta. Nakon toga za dva dana je rešio problem zemljišta na kome treba da se radi crkva. Obzirom da je cilj modernizacija sela i njegovo predstavljanje u svetu Dejan se bacio na zadatak rešavanja slabog signala mobilne telefonije u centru sela kao i na rešavanje problema sa internetom.

Ovu akciju su kragujevački Dulenci i meštani prihvatili oberučke pa su uredili staro školsko dvorište, obnovili bunar i nad njime santrač. Mnogi meštani su živnuli a i ljudi koji su otišli iz sela počeli su ponovo da se interesuju.
Sledeći problem je put, koji planira da reši tako što će se nasuti sedam kilometara puta od sela ka Crnom vrhu da bi turisti tu mogli doći autom a ne samo džipom.

„Kada sam ono četvoro Nemaca poslao na odmor u Srbiju, pomislio sam, a što ne u moje Dulene, pa lepše je od mnogih delova naše države. Dulenski Crni vrh nije manje lep nego Zlatibor, to je naš Zlatibor. A znate li kako izgleda kanjon reke Dulenke? Da li vam je srna nekada pretrčala put dok mirno šetate? Gde ste zadnji put ležali u travi i na nebu gledali sukob dva orla? To ćete doživeti u Dulenu, obećavam vam“ – uporan je Dejan Milenković iz Nemačke.

Dejan kaže da stalno, na Fejsbuk stranici posvećenoj selu Dulene postavlja slike prirodnih lepota, i predstavi svoj kraj u najlepšem svetlu, dovede što više turista i da ovo selo počne da živi i od turizma.

Ova priča o Dejanu i selu Dulene nas navodi na razmišljanje da li i mi možemo uraditi nešto za svoju kuću, ulicu, selo, grad, državu?

Nemojmo da sedimo skrštenih ruku nego svi da zasučemo rukave i da damo svoj doprinos ovoj zemlji koja, kakva-takva, je naša! Počnimo od svog dvorišta. Očistimo prvo ispred naše kuće a onda izađimo na ulicu pa i nju sredimo! Makar taj iskorak možemo uraditi i svima će biti lepše!

Članak je baziran na intervjuu koji je uradila Marija Raca.

BRAVO DEJANE!
SAMO NAPRED!

SJAJNO!



2 odgovora na temu "Dejan Milenković – Srbin koji dostojanstveno predstavlja svoju zemlju"

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login