Porast poseta Zlatiboru za oko 20%

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  
Porast poseta Zlatiboru za oko 20%

SJAJNE VESTI SA ZLATIBORA!

Zlatibor se nalazi u samom „središtu“ Srbije. Zlatibor je, pre svega, planina izuzetne lepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka. „Ruža vetrova“ se rascvetava upravo nad Zlatiborom. Leta su topla, a zime blage. Kiše padaju relativno često, a snega ima od oktobra do maja.

Ova planina, koja je imenovana za planinsku lepoticu, je najposećeniji planinski turistički centar u Srbiji. Ove godine za veoma kratak period beleži veliki porast posetilaca u odnosu na predhodne periode prošlih godina. Zbog veoma velike angažovanosti Turističke organizacije, i njenih projekata predstavljanja ove planinske lepotice inostranom tržištu, znatno se povećava učešće inostranih gostiju iz okolnih država i onih koji dolaze iz Rusije, Rumunije, Grčke, Holandije i drugih zemalja.

Jedna od interesantnijih novina je sve popularniji auto-kamp, koji je otvoren prošle godine a kategorisan je sa tri zvezdice (promovisan je i u evropskim kamp-asocijacijama). Organizovane grupe kampera dolaze iz Holandije, Slovenije, Češke i Poljske.
Nedavno su lepote i potencijali kao i aranžmani Zlatibora prezentovani u Rovinju, Umagu i Puli u okviru manifestacije „Dani srpske kulture u Istri“, koju sedmi put organizuje zajednica Srba na tom hrvatskom poluostrvu.
Potpisom protokloa o saradnji Arsena Đurića, direktor Turističke organizacije Zlatibor, i Predraga Gluhakovića, ministra u Vladi Republike Srpske precizirani su popusti za sve građane RS i Distrikta Brčko od 10 do 20 odsto na smeštaj u hotelima Palisad, Mona, Olimp, Idila, Specijalna bolnica Čigota, CMC Satelit, STC Vai Tai, Vila „Božović“, Zlatiborski konaci, Apartmani Bohemija, Konačište TO Zlatibor, porodični hostel Zlatibor i AGTMN Zlatibor-turs. Tako je RS postala država partner turističke privrede Zlatibora.

Zlatibor je omiljena oaza mira i kod domaćih turista a to pokazuje odzivom građana koji su se prijavili za odmor o delimičnom trošku države, a u okviru kampanje „Moja Srbija“, kojom je Vlada Srbije pozvala građane da bar deo godišnjeg odmora provedu u domaćim turističkim destinacijama. Gostima se sa vaučerima nudi širok spektar smeštaja i usluga a za državne vaučere prijavilo više od 1.000 građana sto predstavlja veliku zainteresovanost.
Statistika Turističke organizacije Zlatibor nam pokazuje da se na toj planini trenutno odmara oko 20.000 gositiju, sto predstavlja oko 20 odsto povećanja broja poseta u odnosu na predhodnu godinu. Iz Turističke organizacije očekuju dobru posećenost u međusezoni, odnosno u septembru i oktobru, čemu bi trebalo da doprinesu i građani koji su se prijavili za vaučere kao i gosti sa strane.

Zlatibor godišnje poseti više od 250.000 gostiju, koji ostvare oko 1.200.000 noćenja. Turistički radnici žele da  se taj broj poveća na oko dva miliona noćenja, ako se nastavi sa investicijama u komunalnu i turističku infrastrukturu. Zlatibor sve više privlači goste zanimljivim kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima, koji su namenjeni ne samo odraslima, nego i deci, a deo su manifestacije „Zlatiborsko leto“.

Jedinstvene klimatske i prirodne odlike, smeštaj, dobra hrana i gostuljubivi domaćini, bazeni i kupališta, uređene pešačke i biciklističke staze, novi sadržaji na ski-centru Tornik, predstavljaju ovu planinu kao omiljenu destinaciju današnjice.
Posebno ističemo da je samim otrkivanjem kamena temeljca na Obudojevici, u blizini pijace, označen je početak realizacije ambicioznog, skupog i dugo najavljivanog projekta žičare-godnole na Zlatiboru. Jednožična kabinska žičara biće najduža na svetu, imaće 36 stubova i 55 kabina, a trasom od gotovo devet kilometara spojiće centar Zlatibora i vrh Tornika. Međustanica će biti kod Ribničkog jezera, gde je planirana izgradnja luksuznog turistučkog kompleksa. Izgradnjom gondole Zlatibor će postati još atraktivniji i moderniji, pa će biti svrstan u omiljenu destinaciju mnogih.

Zlatibor je planina u Srbiji koja se prostire na površini od oko 1000 km2, dugačka je 55 km, a široka i do 20 km. Pruža se pravcem severozapad-jugoistok. Najviši vrh je Tornik (1496 m). Zlatibor se prostire između 43° 31′ N i 43° 51′ N, i između 19° 28′ E i 19° 56′ E. Poznato je letovalište i zimovalište, kao i klimatsko lečilište. Zlatibor se nalazi na sjeverom dijelu oblasti Stari Vlah, granične oblasti između Raške, Hercegovine i Polimlja. Obuhvata predjele tri opštine Srbije:Čajetinu i jedan deo opštine Užice (Kremanska oblast) severni Zlatibor i jedan manji deo opštine Nove Varoši  (Murtenička oblast) južni Zlatibor. Administrativni centar Zlatibora je varošica Čajetina  Južna i istočna granica Zlatibora su reke Uvac i Veliki Rzav. Na zapadu se Zlatibor graniči sa Republikom Srpskom selima Mokrom Gorom, Semegnjevom i Jablanicom. Zlatibor se nalazi na pola puta od Beograda do crnogorskog i dubrovačkog primorja. Preko njega prelaze mnogi značajni magistralni putevi i pruge, među kojima je i pruga Beograd-Bar. Najbliži veći grad je Užice.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login