8. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE)

DOGAĐAJI, FILM  
8. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE)

SJAJNE VESTI IZ LESKOVCA!

U organizaciji Leskovačkog kulturnog centra od 8. do 12. septembra 2015. godine, održava se osmi Leskovački festival filmske režije LIFFE.

Čast da otvori LIFFE pripala je velikanu jugoslovenske kinematografije glumcu, Velimiru Bati Živojinoviću, kome će se na svečanom otvaranju uručiti „Specijalno priznanje za doprinos afirmaciji srpskog filma“ po odluci Organizacionog odbora festivala.

Odmah po završetku ceremonije otvaranja, 8. septembra u 21:30 sat Masimo Savić će održati svoj koncert.

U okviru festivala biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova, iz Srbije i iz ex-yu regiona, 6 filmova u takmičarskom programu i 6 filmova u pratećem programu. Svi prikazivani filmovi će ravnopravno konkurisati, za Grand Prix ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ, za najbolju režiju i novčanu nagradu od 450.000,00 dinara.

Takođe biće dodeljene i druga kao i treća nagrada za režiju „Živojin Žika Pavlović“, te  dve glumačke nagrade: Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu i Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu.

Prethodni dobitnici priznanja su: Dragan Nikolić, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija i Miki Manojlović.

Umetnički direktor 8. LIFFE-a je reditelj Darko Bajić. Selekciju filmova uradio je Milan D. Špiček a filmove će ocenjivati tročlani žiri koji ove godine čine: Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore, Branko Šmidt, reditelj iz Hrvatske i Branislav Lečić glumac iz Srbije.

Sve filmove gledaoci će moći pratiti u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra i u dvorištu Centra za stručno usavršavanje – Bioskop na otvorenom.

Prateći program LIFFE-a činiće:

– Četvrta konferencija reditelja iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika,

– promocija knjiga: „Zalažem se za laž“ i „Kad je svet imao brkove“, Ane Radmilović, posvećena glumcu Zoranu Radmiloviću i

– knjiga „Jednostavne priče“ glumca Lazara Ristovskog.

Takođe, biće predstavljen najnoviji trobroj filmskog časopsa „Filaž“, kao i filmska izdanja Niškog kulturnog centra, a biće priređene i izložbe: „Velimir Bata Živojinović – Nagrade i priznanja“ i „Mija Aleksić – Biti Glumac“.

A da bi ovaj festival uspeo potrudili su se  Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac, Kompanija „Zdravlje Actavis“ i Filmski centar Srbije.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "8. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE)"

  1. Pingback: Završen LIFFE 2015 – Prva nagrada za film „Ničije dete“ | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login