Knežev arsenal – Kulturno istorijska znamenitost grada Kragujevca

ISTORIJA, ISTORIJA GRADOVA, MUZEJI  
Knežev arsenal – Kulturno istorijska znamenitost grada Kragujevca

SJAJNE VESTI O KNEŽEVOM ARSENALU!

Postoji fantastičan prostor na otvorenom, nedaleko od centra Kragujevca, popularni „Knežev arsenal“ i on je posebni, jedinstveni i sačuvani vojno-industrijski i arhitektonski kompleks kako u Srbiji tako i u Evropi.

Kompleks je sastavljen od starih fabričkih zgrada i radionica pravljenih, krajem 19. i početkom 20.veka, za potrebe kragujevačke fabrike oružja. Nastalo je u to vreme najveće industrijsko preduzeće, Topolivnica, (od nekadašnjeg starog Miloševog Arsenala) za proizvodnju oružja. Kragujevac je u to vreme, zahvaljujući razvoju metalske industrije, postao centar privrednog razvoja i glavni nosilac industrijskog razvoja Srbije.

Ovde  je davne 1884. godine zasijala i prva električna sijalica, tačnije u jednom od objekata „Čaurnice“, i to je bila prva upaljena sijalica u Srbiji. Dovođenje struje omogućilo je da proradi i prva električna mašina u pogonu Topolivnice.
Francuska i Nemačka arhitektura su u mnogome uticale na izgradnju Kneževog Arsenala, koji su i dan danas prepoznatljive, a karakterišu je crvena opeka, drveni doksati i stepeništa, izlomljeni krovovi pod crepom i visoki dimnjaci, koji prave skladnu celinu.

Glavna zgrada je jednospratna, simetrična, sa visokim dvodelnim prozorima, krovnim frizom i šupljikavim ukrasima od naizmenično slagane cigle ispod spratnih prozora. Sa obe strane ulaza, nalazi se po jedna topovska cev na betonskom postamentu. Sa svojim idejama i stručnim znanjem inžinjer Todor Toša Selaković, je najviše uticao da ovaj Vojnotehnički kompleks dobije upravo ovakav izgled.

Tu se nalazi i muzej „Stara livnica“, gde posetioci mogu da razgledaju stare izložbene eksponate alata, oružja i prateće opreme izrađenih u kragujevačkoj fabrici oružja u 19. i 20. veku. Većina od tih izložbenih predmeta je sačuvala svoj autentičan oblik i izgled a postoje i neki koji su pretrpeli doradu.

Ova lokacija zbog svog originalnog izgleda bila je inspiracija mnogim režiserima i scenaristima da baš tu snime veliki broj televizijskih serija (Titanic: Blood and Steel …), filmova kao i muzičkih spotova. Za potrebe snimanja serije Titanik na ovom prostoru urađena je kopija potonulog broda.

Zadnjih nekoliko godina, ovaj po mnogo čemu jedinstven prostor, postaje muzička scena i tu se održavaju muzički festivali kao što su „Arsenal fest“, festival elektronske EDM muzike „VIBE“
Ovi festivali već nekoliko godina unazad dovode najznačajnije izvođače u fantastičan prostor na kom će zavladati erupcija emocija, spektakularnih efekata i vrhunske muzike. I što je najvažnije prerastaju u tradicionalne festivale koji se svake godine na zadovoljstvo posetilaca održavaju.

A u cilju očuvanja popularni „Knežev arsenal“ je 1979. godine proglašen za kulturno dobro od veljkog značaja i danas se taj prostor nalazi pod pažnjom velikog broja organizacija i institucija Srbije i EU sa ciljem da se prouči i očuva.

Dođite i posetite „Knežev Arsenal“ ili prisustvujte nekim od muzičkih događaja, oduševiće te se.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login