Film „Enklava“ dobio nagradu publike u Montereju

FILM  
Film „Enklava“ dobio nagradu publike u Montereju

SJAJNE VESTI IZ MONTEREJA!

Goran Radovanović sa svojim filmom „Enklava“ osvojio je nagradu publike na međunarodnom festivalu u Montereju. Festival se održavao od 25. do 30. avgusta 2015. godine.
Takođe film „Enklava“ sa osvojenih 4,74 boda od maksimalnih 5 bodova, nedavno je osvojio nagradu publike, na međunarodnom festivalu u Moskvi.

„Kroz ovaj film želim da istražim suštinu srpsko-albanskog nesporazuma, koji je pre petnaest godina rezultirao ratom, razaranjem, zločinom. Ali želim i da postavim sledeće pitanje: da li je danas moguć suživot između ove dve zajednice u uslovima postojanja enklava, izolovanih ostrva hrišćanske manjine okružene morem muslimanske većine?
Moj odgovor je kristalno jasan: između ove dve etničke zajednice i dalje vlada mržnja koja počiva na strahu od drugačijeg i različitog.
A strah je odsustvo ljubavi…
Zato je u ovoj priči glavni junak desetogodišnji dečak koji se usuđuje da učini nesto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i hrišćansku i muslimansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani!
Želeo sam da napravim film baziran na večnoj i poučnoj priči o praštanju i ljubavi.“ – objašnjava režiser filma Goran Radovanović.

Radnja filma se bavi  položajem Srba koji su ostali da žive na svojim ogjištima, na Kosovu i Metohiji nakon ratnih sukoba 1999. godine u malim izolovanim zajednicama – enklavama. Obrađena je tema mogućnosti zajedničkog a i izolovanog života stanovnika jedne enklave i rešavanju problema kako sahraniti starca na groblju njegovih predaka, a to groblje je na neprijateljskoj teritorij. U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen, i to zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice, srpsku i albansku, da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani.

Film će se prikazivati na programima Haifa – 31. International Film Festival, zatim International Antalya Golden Orange Film Festival, kao i Eastern Neighbours Film Festival (Hag).

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login