Rast industrijske proizvodnje u prvih sedam meseci u Srbiji veći od 6%

BIZNIS I EKONOMIJA  
Rast industrijske proizvodnje u prvih sedam meseci u Srbiji veći od 6%

SJAJNE VESTI ZA SRBIJU!

Iz Republičkog zavoda za statistiku dolaze ohrabrujuće vesti. Za prvih sedam meseci, u periodu januar-jul ove godine, 2015. godine, a u odnosu na prošlu godinu, zabeležen je rast industrijske proizvodnje za 6,1 odsto.

Najveći uticaj na rast proizvodnje u julu imali su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja duvanskih proizvoda, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja osnovnih metala.
U julu je rast industrijske proizvodnje bio 13 odsto u poređenju sa istim mesecom 2014. godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek rast bio 9,6%.
Posmatrano po sektorima, u julu 2015. godine, rast beležimo u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija i iznosi od 50,3 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, kada su sanirane posledice poplava.
Takođe beležimo rast i rudarstvu, u sektoru proizvodnje taj rast je iznosio 39,6 odsto, dok se  u prerađivačkoj industriji trend rasta bio 3,8 odsto, a to se odnosi na mesec juli prošle godine.

Kada se isključi uticaj sezone, industrijska proizvodnja u julu 2015. u odnosu na prethodni mesec je manja za 1,7 odsto, a pad prerađivačke industrije je bio 1,6 odsto.
U poređenju sa prosekom iz 2014. godine rast industrijske proizvodnje u julu iznosio je 10,5 odsto, a prerađivačke industrije 4,9 odsto. Industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine bila je veća za 17,7 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek bila je veća za 9,8 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.
U prvih pet meseci ove godine industrijska proizvodnja je imala neznatan rast, za dva odsto je bila veća nego u istom periodu 2014. godine. U maju je proizvodnja u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bila veća za 48,8 odsto nego u istom periodu prošle godine. Sektor rudarstva je zabeležio rast proizvodnje za 23,9 odsto više, dok je rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji rast bio 11 odsto. Obim industrijske proizvodnje je u maju ove godine, u poređenju sa istim mesecom 2014, imao je rast u dvadeset i jednoj oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 89 odsto, dok je pad zabeležen u osam oblasti čije je učešće u industriji 11 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u maju 2015. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, imale su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja mašina, opreme i osnovnih metala, kao i proizvodnja pića.
Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul u odnosu na jun ove godine, pokazuje da je u ukupnoj industriji ostvaren pad od 1,7 odsto, a da je prerađivačka industrija ostvarila pad od 1,6 odsto, dok u odnosu na prošlogodišnji prosek za industriju pokazuje rast od 10,5 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 4,9 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća, u kojima radi manje od 50 radnika i koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u julu 2015. godine, u odnosu na prosek 2014. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za 10,2 odsto, a kod prerađivačke industrije veća je za 8 odsto.

Sve u svemu ovo su sjajni pokazatelji i nadamo se boljem.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login