Na Niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ od početka rada prošlo više od 13.000 putnika

AVIOPREVOZ  
Na Niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ od početka rada prošlo više od 13.000 putnika

SJAJNE VESTI IZ NIŠA!

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu opravdava svoje postojanje i ovog leta beleži najveći protok putnika.

Najveći deo prevoza uspostavila je mađarska kompanija „Viz-er“ (Wizz air) svojim letovima do Malmea i Bazela. Zabeležen je dolazak i odlazak više od 13.000 putnika: u julu su imali 6.796 putnika, a tokom avgusta 6.495 putnika.
Redovni saobraćaj između Niša i Malmea uspostavljen je 25. juna ove godine, a između Niša i Bazela 29. juna 2015. godine.

Uskoro će se putnicima ponuditi novi prateći sadržaji na aerodromu, pošto je pri kraju tender za izdavanje u zakup restorana koji se nalazi aerodromu i tender za otvaranje fri-šopa.

„Opremanje aerodroma „Konstantin Veliki“ uređajima koji doprinose većoj bezbednosti saobraćaja, nastavlja se po planu. Do kraja oktobra u funkciji će biti uređaj za merenje daljine vidljivosti, kako hirzontalne tako i vertikalne. Postoji interesovanje i drugih kompanija za letove iz Niša, ali da za sada nema konkretnih dogovora“ – izjavio je direktor „Aerodroma Niš“ Vladica Đurđanović.

Aerodrom „Konstantin Veliki“ prošlog meseca je od aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu dobio najsavremeni rendgen aparat za ručni pregled prtljaga.

Istorijat aerodroma:
Davne 1952. godine na lokaciji sadašnjeg Aerodroma Niš izgrađena je prva betonska poletno-sletna staza dužine 1500m koja je služila za vojno letenje. Prateći potrebe i razvoj mlaznih vojnih i civilnih aviona, 1972. godine je poletno-sletna staza produžena na 2200m i time omogućeno poletanje i tadašnjih savremenih mlaznih aviona tipa Caravela i kasnije DC-9 i drugih. Tadašnji JAT je tada sa privrednim i političkim subjektima detaljno pripremio uslove i 1986. doneta je odluka o osnivanju radne organizacije „Aerodrom Niš“.
Tokom 1986. godine su izgrađeni pristanišna zgrada i potrebni prateći objekti. U okviru ovog projekta je asfaltom presvučena poletno sletna staza i ugrađen sistem svetlosnog obeležavanja koji je omogućio i letenje noću pa je Aerodrom Niš postao još jedna zračna luka u tadašnjoj Jugoslaviji.
Prilikom bombardovanja Srbije od strane NATO-a 1999. godine, aerodrom trpi teška oštećenja i nakon uspostavljanja primirja omogućava minimalni nivo poslovanja. Oktobra 2000. godine napravljena je analiza oštećenja i procenu moguće vrednosti radova popravke, pa predstavnici Norveške uočavaju potencijal i značaj objekta i donacijom omogućavaju da 12. oktobra 2003. godine, Aerodrom Niš bude ponovo otvoren. Spremajući paket mera koji bi objedinio snage Grada Niša i Srbije da se ovako značajnom objektu omogući normalan razvoj tokom 2007. godine je realizovano sledeće: izrađen je dugoročni Biznis plan 2007-2022, pripremljena organizaciona transformacija Preduzeća u akcionarsko društvo.

SJAJNO!



2 odgovora na temu "Na Niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ od početka rada prošlo više od 13.000 putnika"

  1. Pingback: Dodatni letovi Wizz Aira iz Niša za Malme u vreme novogodišnjih praznika | Sjajne Vesti

  2. Pingback: Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ uskoro proširuje kapacitete | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login