Košarkaši Srbije pobedom nad Španijom otpočeli Evropsko prvenstvo 2015

KOŠARKA  
Košarkaši Srbije pobedom nad Španijom otpočeli Evropsko prvenstvo 2015

SJAJNE VESTI DONOSE NAŠI ORLOVI!

„Ključ je – mir u glavi, vatra u srcu“ – kao što reče naš trener Sale Nacionale!
Srbija je pobedila! Prvi i jedan od najvažnijih protivnika, Španija, je pobeđen!

Tok utakmice:

#Prva četvrtina#
Utakmica između dva ljuta rivala je krenula, baš onako kako smo želeli. Igrao se četvrti minut a mi vodimo sa 5:0, Raduljica menja Kuzmića, i odmah u napadu dobija rampu od Gasola. U napadu Rudi Fernandez tačno posle pet minuta postiže prvi koš za Španiju i pogodio dodatno slobodno bacanje za 5:3.
Razigrao se Paul Gasol i sa četiri vezana poena uspostavlja ravnotežu na terenu  na 7:7. Postignuti su koševi na obe strane, i posle toga pad igre u našoj ekipi što iskusni Španci koriste i dolaze na plus pet 9:14, i trener Đorđević je zatražio tajm-aut. Zbog protesta, Đorđević zarađuje tehničku grešku što protivnička ekipa koristi i povećava prednost na plus dvanaest 9:21. Do kraja prve četvrtine uspeli smo prednost da spustimo na minus deset 11:21. što je i konačan rezultat prve četvrtine.

#Druga četvrtina#
Počinje nastavak a u glavi igrača jedina misao: kako smanjiti prednost od minus 10. Počinjemo koš za koš i u 12. minuti 13:23, dižemo ritam igre pa u 14. minuti dolazimo na 19:27, a Nemanja Bjelica šutevima sa distance nas vraća u igru. Zatim Miloš Teodosić dobija ukradenu loptu od Bogdanovića i eto nas na 24:29, uspeli smo da prepolovimo prednost prortivnika iz prve četvrtine. Razigrani Paul Gasol delio je rampe našem Raduljici a onda na scenu stupa Nedović koji sa dvojkom i dve vezane trojke vraća Srbiju u igru i rezultat na semaforu 32:34. Ujedno to su bile i prve trojke za ekipu Srbije, Nedović ponovo odličan i izjednačenje 34:35 a Španci košem zaključuju prvo poluvreme sa 34:36.

#Treća četvrtina#
Krenula je i treća četvrtina a mi se nadamo da će naši reprezentativci uspeti da se vrate u potpunosti i dobiti ovu utakmicu. Igra je tvrda pa u prvoj minuti nema koša ni na jednoj strani. Naturalizovani Mirotić je došao do prvih poena na Eurobasketu, na šta je odgovorio trojkom Teodosić, svojom prvom na šampionatu, za 37:40 u 22. minutu. Bjelica je taj koji pokazuje klasu početkom drugog poluvremena, a Miroslav Raduljica u 24. minutu upisuje svoje prve poene. Teodosić je polaganjem poravano na 43:43. Konačno u 25. minutu „ORLOVI“ su u potpunosti u igri, ponovo vode a za to je najzaslužniji Bjelica koji trojkom povećava rezultat, a Marković prodorom povisio na 48:45. To je nateralo Španskog trenera Skariolu da zatraži tajm-aut. Svesni su naši momci da ne smeju da ispuste prednost i dozvole „furiji“ da se razigra, pa se u 27. minutu u strelce upisao i Milosavljević. Nakon toga trojka Bogdanovića donela nam je prednost od plus 6, pa je rezultat 53:47. E sada je na terenu prava igra „orlova“ razigrali su se , svuda su na terenu, sve im ide od ruke, pogađaju sa svih strana, Španci su zbunjeni kao da nisu u igri i posle dva iskorištena slobodna bacanja Bjelice pogled ka semaforu, Srbija vodi sa 60:49. Kraj treće četvrtine 62:52. Srbija ulazi u poslednju četvrtinu sa plus 10. Ova četvrtina pripala je Srbiji sa 28:16.

#Četvrta četvrtina#
Poslednja četvrtina je krenula, imamo plus 10, kreće identično kao i prethodna, prolazi prvi minut, a koša nema ni na jednoj strani, da bi u 32. minuti Mirotić pokrenuo utakmicu sa mrtve tačke, a revanširao mu se Mirotić, koji je došao do dabl-dabla od po 10 poena i skokova. Rezultat je 62:56. Na kraju 33. minute proradio je i Raduljica koji na asistenciju Teodosića zakucava za 64:56. Da li malo opuštanja ili Španci hvataju poslednji voz, tek toliko da se španci približe na minus 3, rezultat 69:66. Mnogi se od nas pitaju kada će Gasol u penziju jer nam dovodi u pitanje dobijanja meča. Uspeva mu da primakne svoju ekipu na minus 1 (69:68) i utakmicu dovodi u totalnu neizvesnost jer do kraja je ostalo 1:49. Međutim lucidni kapiten Teodosić pravi plus 3, pa je rezultat 71:68. Kuzmić igra sjajno u odbrani, ukrao je loptu koju je Bogdanović poput bombe sa oko 7 metara poslao kroz obruč za 77:70 na 48 sekundi pre kraja! Španski igrači su po celom terenu traže loptu, Rodrigez pokušava trojku, to mu ne polazi za rukom, kao i njegovom saigraču Ljulju, što koristi Nedović koji pogađa iz kontre za ponovo plus 10 i konačnih 80:70.

Lepa pobeda koja je i zaslužena, kritična je bila samo prva četvrtina a onda su se „orlovi“ razigrali i pokazali Evropi da se najlepša i najbolja košarka igra u SRBIJI!

Pre početka Evropskog prvenstva istaknuti selektor i trener Svetislav Pešić komentarisao je reprezentaciju Srbije:

„Srbija je odlična. Tim je dobar, postoji kontinuitet sa trenerom, napravljena je atmosfera, dobra je ekipa. Znamo da je u košarci ekipa na prvom mestu, to je ekipni sport u kome na kraju pojedinci odlučuju. Srbija ima dovoljno pojedinaca koji se neće uplašiti lopte na kraju. Jaka je grupa, jake su reprezentacije. Nema Srbija razloga da se plaši, ali mora svakog da respektuje, a to nam nije uvek jača strana. Respekt je potreban, on pojačava koncentraciju, ozbiljnost. Imamo iskustva, to su igrači koji dugo igraju na vrhunskom nivou. Verujem u Srbiju“ – rekao je iskusni stručnjak Pešić i istakao da treba dati punu podršku selektoru.

Srbija igra u grupi sa Nemačkom, Španijom, Italijom, Turskom i Islandom.

Pogledajte 2 trojke koje su obeležile prvu utakmicu:

BRAVO ORLOVI, SAMO NAPRED U NOVE POBEDE!

„Ključ je – mir u glavi, vatra u srcu“

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Košarkaši Srbije pobedom nad Španijom otpočeli Evropsko prvenstvo 2015"

  1. Pingback: Naši košarkaši bolji od Nemačke u drugoj utakmici na Eurobasketu 2015 | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login