Na Roštiljijadi u Leskovcu opet napravljena najveća pljeskavica

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE  
Na Roštiljijadi u Leskovcu opet napravljena najveća pljeskavica

SJAJNE VESTI SA ROŠTILJIJADE 2015!

Ovih dana svi putevi vode u Leskovac, a kako i ne bi kada se tamo održava za sladokusce i gurmane najbolja Roštiljijada na svetu. Pre 26 godina kada je prvi put održana „Roštiljijada“ u Leskovcu, bila je lokalnog karaktera, a danas su glavni gosti građani bivše SFRJ, Evropske unije, pa čak i iz Australije. Iz godine u godinu broj posetilaca ovog „vašara“ raste tako da se ove godine očekuje negde oko 600.000, što je inpozantna cifra. Uz zvuke truba, vašarske muzike i obilja specijaliteta lepo je biti posetilac ove tradicionalne manifestacije.

A da se samo ne veseli već se i radi pokazuju majstori ovog roštiljskog zanata, svugde se oseti miris uglja i miris specijaliteta koji se okreću na žaru.

To je slučaj i sa vrhunskim roštilj majstorom Ivanom Đorđevićem koji je sa svojim pomoćnicima nadmašio je svoj prošlogodišnji rekord koji je iznosio 56kg, i ove godine napravio najveću pljeskavicu na svetu tešku 59kg.
Kakvo je to bilo navijanje, trubači su dodavali „svoje začine“, a publika je sve vreme aplauzima bodrila leskovačke roštiljdžije, Đorđevića i njegove pomoćnike iz mesare „MP 016“ Miloša Tentića i Miloša Mudrića. A kada je došao najteži i najvažniji deo bodreni sa svih strana uspeli su da okrenu  najveću i rekordersku pljeskavicu prečnika 168 centimetara i debljine 2,5 centimetra.
Ipak, ni ova džinovska pljeskavica, od brendiranog „leskovačkog roštilj mesa“, kao i prethodno napravljene na Roštiljijadama, neće biti ubeležena u „Ginisovu knjigu rekorda“.

„Sve ovo jeste neka vrsta zabave i promocije našeg zanata, ali to ne znači da „Ginis“ treba da nas bojkotuje. Mislim da je Leskovac zaslužio da uđe u tu čuvenu knjigu po onome po čemu je najpoznatiji, a to je roštilj kakvog nigde na svetu nema“ – kazao je veliki roštilj-majstor Ivan Đorđević.

Održano je i takmičenje majstora roštilja „Miodrag Gligorijević – Dragi Bure“.

Restoran Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu bio je domaćin ovog renomiranog takmičenja koje se održava 23. put uzastopno, a ove godine se prijavilo 6 vrhunskih majstora roštilja.

Konkurencija je bila izuzetno jaka, prikazano je izuzetno znanje i umeće, pa je tročlani žiri, nakon bodovanja, proglasio pobednike u pripremi i pečenju jela sa roštilja:

Saša Stamenković iz restorana „Banković“ iz Sofije proglašen je najboljim u pripremi ćevapa,

Nikola Marković iz leskovačkog restorana „Mažestik“ u pripremi pljeskavice,

dok je u kategoriji jela sa roštilja najbolji bio sveukupni pobednik Goran Milošević, predstavnik hotela u bugarskom gradu Trn.

Danas će se na Roštiljijadi održati takođe tradicionalno takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice iz ruke.
Poziv za dolazak na roštiljijadu je otvoren, dođite i poseti te nas da zajedno uživamo.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login