Moba, običaj uzajamnog pomaganja u poslovima na selu, oživela u Čačku

OBIČAJI  
Moba, običaj uzajamnog pomaganja u poslovima na selu, oživela u Čačku

SJAJNE VESTI IZ ČAČKA!

U lepa stara vremena u narodu je vladao običaj da jedni drugima pomažu u obavljanju poslova, i taj lep običaj ima naziv „moba“, na koju se nije zvalo, ali su svi dolazili uz parolu „pomozi danas ti meni, s sutra ću ja tebi“.

U čačanskom selu Pridvorica, domaćinu Predragu Predu Prodanoviću (48), koji pod zasadom šljive ima oko osam hektara zemlje, u pomoć mu je priteklo blizu 100 prijatelja, koji su od rane zore, pa sve do sumraka sakupljali šljive. U ovom poslu najviše pomaže supruga Slavica, kao i sinovi Lazar i Dušan i ćerka Jelena.

Zasad ima više od 3.000 stabala šljive i sa njih treba sakupiti modre krupne plodove, staviti ih u kace za vrenje, i od će da nastane najpoznatija čačanska rakija„jelički dukat“. To je ogroman posao ali kada se na mobu odazovu njegovi prijatelji, rodbina, komšije, ne oseća se težina posla.

„Uglavnom se svi rado odazovu i dođu da pomognu. Ovaj dan se dugo prepričava među onima koji dođu u šljivike. Jer, dok se kupe šljive, zadene se neka šaljiva priča, započne pesma. Svima ostane u sećanju kao dan lepog druženja“ – kaže domaćin nam je Predo.

Uz dobru organizaciju, vredne i neumorne ruke „mobaša“ za dana su pokupili blizu 40 tona ovog sočnog voća a sada preostaje „vrenje“ i na kraju najlepši posao uz „veseli stroj“ – pečenje rakije i druženje uz čašicu i pevuckanjem starih običajnih pesama.  U šljiviku se našao i jedan Nemac, budući srpski zet, koji je brzo savladao tehniku kupljenja.

Da bi radnici mogli da rade puna stomaka, pobrinula se njegova majka Lepa da svojim specijalitetom – kupusom iz zemljanog lonca, projom i sirom, ali i pečenjem ugosti svakog ko dođe na mobu, ali i prolaznika, ipak ovo je domaćinska kuća.

Ovaj brend „Jelički dukat“ proizveden u Prodanovićevom domaćinstvu polako ali sigurno osvaja svet, pa je tako ovog meseca već ugovoren izvoz za Češku i Nemačku, a u mnogim zemljama se već odavno gustira ova čačanska rakija.

Dok je tekla ovogodišnja moba, Prodanoviću je stigao i poziv iz Australije da pošalje prve količine „Jeličkog dukata“ na ovaj kontinent.

Prodanovići srećno i da sledeća godina bude uspešnija.

Pogledajte prilog RTV Galaksije iz Čačka:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login