Novak Đoković ponovo na tronu – US OPEN je osvojen

IZDVOJENO, TENIS  
Novak Đoković ponovo na tronu – US OPEN je osvojen

SJAJNE VESTI DONOSI NOVAK ĐOKOVIĆ!

Sjajni Novak je uspeo da pobedi moćnog Federera u finalnom meču US Opena i tako obezbedi drugu titulu na ovom prestižnom gren slemu. Sudar dva titana će se i dalje ponavljati možda već na sledećem turniru. Sjajni igrači pokazali su zašto su vodeći na tabeli i zašto ćemo još dugo voleti da gledamo njihove mečeve.

TOK MEČA:

„Srpski ekspres“ je stigao u finale i želi samo jedno: TITULU!

Finalni meč između Novaka Đokovića i Rodžera Federera koji je trebao da počne u 22:00 sata kasni zbog kiše. Vremenski uslovi su tek posle 01:00 dozvolili organizatoru da se pripremi teren za meč. Nakon petnaestak minuta na teren su izašli akteri meča i počeli sa zagrevanjem.

#Prvi set#
Meč je otpočeo Švajcarac ali mu je Nole već u startu stavio na znanje da je odlučan da osvoji US Open, zapretivši mu uzimanjem brejka, ali ipak iskusni Federer to nije dozvolio. Na svoj servis Novak ne dozvoljava protivniku nikakvu šansu i bez izgubljenog poena poravnava. Što mu nije uspelo u prvom gemu uspeva mu u trećem dolazi do tri brejk lopte realizuje poslednju i vodi sa 2:1. Želeći da stigne svaku lopticu, u četvrtom gemu Đoković se okliznuo i tom prilikom povredio ruku, što je Federer znao da iskoristi i napravi ribrejk za 2:2 u prvom setu! Mirnijom igrom svaki igrač osvaja svoj gem, a onda dolazi 7 gem, kako ga popularno zovu „gem prekretnice“ u kojem Srbin pravi novi brejk za 4:3. Potvrđuje Nole brejk i Švajcarac dolazi u situaciju da servira za opstanak u meču, i servis vinerom je produžio prvi set 5:4. Na servis ide naš igrač i sa impresivnom igrom osvaja 10 gem bez izgubljenog poena 6:4 i vođstvo 1:0 u setovima.

#Drugi set#
Ponovo set otvara Švajcarac i za razliku od drugih gemova ovaj je trajao osam minuta i pripao je Federeru. Uz dosta problema i greškama protivnika uspeva Đoković da izvanrednim bekhendom pod noge natera Rodžera da pogodi mrežu i izjednači na 1:1 početkom drugog seta, a pritom je spasao pet brejk lopti. Počelo se igrati nešto brže i igrati gem za gem tako da smo brzo došli do rezultata 3:3. Rasplamsala se borba, oba igrača su sigurna na svojim servisima, a Federer i treći svoj gem zaredom uzima bez izgubljenog poena, te je vratio prednost – 3:4. Posle dužeg vremena je jedan gem malo potrajao, Novak se odlično branio i uzeo dva poena na servis rivala, ali Federer nije dozvolio brejk priliku i od 30:30 je sigurnom igrom došao do 4:5 u drugom setu. Sada je Novak u situaciji da servira za opstanak u setu, a u 10. gemu se vodila velika bitka uz sjajne poteze i jednog i drugog igrača koji je Novak posle 14 minuta rešio u svoju korist i poravnao na 5:5, u jednom od najspektakularnijih gemova koji su odigrali u međusobnim okršajima. Na svoj servis Švajcarac dolazi do prednosti 5.6, a onda sledi 12. gem u kojem Švajcarac ima dve vezane brejk prilike i iskoristio je drugu za 5:7 i izjednačenje u setovima 1:1.

#Treći set#
Set kreće neizvesno, osvojen je gem na obe strane jer oba igrača ulaze oprezno tako da je 1:1. Dolazi Đoković uz veliku pomoć Švajcarca, koji je mnogo grešio, do brejka, ali mu nakon toga poklanja svoj gem sa dve duple servis greške, ribrejk za 2:2. Sledi period igre kada svaki igrač uspeva da zadrži svoj servis gem, i tako sve do devetog gema kada Novak uspeva da spasi tri gem lopte Federera, i dolazi do brejk šanse. Nju koristi za prednost od 5:4. Evo Novaku šanse da potvrdi brejk prednosti i osvoji set. To bi bilo lako da na drugoj strani nije svetski broj 2, koji uspeva da dođe do prednosti 30:40, ali Nole uspeva da izjednači, a potom osvaja set loptu, koristi je i osvaja treći set sa 6:4, i povede 2:1 u setovima.

#Četvrti set#
Pitanje je da li je 4-i set po redu biti set odluke ili će meč biti maraton sa 5 setova. To ćemo saznati vrlo brzo. Zanimljivo je da je u svakom od prva četiri seta ovog finala prvi servira Federer!
I već na početku 4. seta Novak dolazi do brejka nakon 23 razmenjena udarca, koristi drugu brejk lopticu i vodi sa 1:0. Siguran je Đoković na svom servisu potvrđuje brejk, isto to radi i Rodžer pa smanjuje rezultat na 2:1. Ponovo ulazimo u ritam gem za gem uz sve sigurniju i oprezniju igru pa je i rezultat 3:2. U šestom gemu Švajcarac uspeva da dođe do brejk lopte, 30:40. Đoković uspeva da se odbrani, izjednačenje. Naš teniser vezuje još dva poena i odbija ovaj napad – 4:2. Odlučan je Nole da što pre završi ovaj meč, na servis Švajcarca uzvraća napadom, osvoja brejk loptu i koristi je za dva brejka prednosti – 5:2. Novak ima priliku da servisom reši meč u svoju korist ali Rodžer je ipak iskusan teniser i sa pravom je u vrhu već godinama. Uvek koristi i najmanju šansu kao i sada, pa vraća jedan od dva brejka minusa i na svoj servis to potvrđuje za 5:4. Da li je došlo vreme odluke? Đoković će da servira za meč za titulu na US Openu da li će uspeti … Odlučan je Nole u svojoj nameri sigurnom igrom osvaja ovaj set za 6:4 i konačnih 3:1.

Pogledajte najvažnije detalje iz meča:

Pogledajte još i poslednji poen na meču i slavlje Novaka:

Novaku je ovo deseta gren slem titula, a druga na Otvorenom prvenstvu Amerike.

Bravo Nole MAJSTORE!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login