Uskoro regionalna deponija za severno bački okrug

UREĐENJE GRADOVA  
Uskoro regionalna deponija za severno bački okrug

SJAJNE VESTI ZA SEVERNU SRBIJU!

Dugo čekana izgradnja Regionalne deponije između Bikova i Oroma konačno je počela, a u toku su pripremni radovi. Za sada se uklanja sloj humusa i priprema izgradnja pristupnih saobraćajnica, buši bunar koji će služiti za potrebe deponije, a biće postavljena i privremena trafo stanica. Otpočeti su i zemljani radovi na šest hektara površine gde će se nalaziti telo deponije.

Izvođači ovih radova su radnici firme „Instel inženjering“ iz Novog Sada, jednog od izvođača koji je dobio posao na tenderu, i podizvođača „Hidrozavoda DTD“ takođe iz Novog Sada, čije je angažovanje odobrila Delegacija Evropske unije. Osim njih radove će izvoditi firma „Set“ iz Šapca, i firma „Ibi“ iz Italije.

Planom je predviđeno da projekat obezbedi izgradnju regionalne deponije, transfer stanice, reciklažnih dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje, sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada. Regionalna deponija služiće za potrebe šest opština severne Bačke: Kanjiže, Sente, Bačke Topole, Čoke, Novog Kneževca, Malog Iđoša i Subotice, odakle će, po procenama, godišnje stizati oko 80.000 tona raznovrsnog otpada.

Projekat za izgradnju Regionalne deponije u potpunosti finansira Evropska unija. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedilo je 3,2 miliona evra za nabavku opreme za javna komunalna preduzeća, a lokalne samouprave treba da obezbede 984.000 evra za izgradnju reciklažnih dvorišta. Kada se završi izgradnja deponije planira se i otvaranje novih radnih mesta.

„Oni treba da budu primljeni u radni odnos krajem 2016. godine, jer za vreme probnog rada već moraju da budu zaposleni i obučeni za rad. U pitanju će biti prilično veliki broj vozača kamiona za daljinski transport, zatim vozača koji će unutar Regionalne deponije da rade na viljuškarima, utovarivačima i kompaktoru, ljudi koji će biti angažovani na separaciji otpada, osoblje laboratorije i nešto malo administrativnih radnika“ – kaže direktorica „Regionalne deponije“ d.o.o. Andrea Kikić.

Ovaj projekat bi po planu trebao da bude završen do 28. januara 2017. godine.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login