„Mladi su zakon 2015“

EDUKACIJE  
„Mladi su zakon 2015“

SJAJNE VESTI ZA MLADE!

Ukoliko ste kreаtivni, hrаbri, humаni, imate želju dа omogućite kvаlitetniji život vršnjаcimа, mlаdimа аli i drugim sugrаđаnimа u svojoj lokаlnoj zаjednici a imаte između 15 i 30 godinа starosti, učestvujte u progrаmu MLADI SU ZAKON koji se reаlizuje već šestu godinu zа redom u cilju podsticаnjа аktivizmа i volontirаnjа mlаdih širom Srbije! Nedavno ste mogli naići na ovu poruku koja je ujedno predstavljala poziv na konkurs koji je bio otvoren od 1. do 20. jula 2015. godine.

Preciznije, raspisan je konkurs za finansiranje Omladinskih Volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih u okviru programa „Mladi su zakon“. Konkurs je raspisan u saradnji sa više resursnih centara uz finаnsijsku podršku Ministаrstvа omlаdine i sportа Republike Srbije.

Nišavski, rasinski i topličkog okrug
Konkursu za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u okviru programa „MLADI SU ZAKON 2015“ pristupilo je 41 udruženje mladih i neformalne volonterske grupe sa teritorije Nišavskog, Rasinskog i Topličkog okruga. Od ove grupe mladih u uži izbor ušlo je 30 omladinskih volonterskih projekata čiji su predstavnici učestvovali na trodnevnoj obuci za pisanje projekata i upravljanje volonterskim ciklusom. Posle završene obuke na adresu je pristiglo 28 projekata. Uvidom u predloge omladinskih volonterskih projekata, komisija u sastavu sedam stručnih lica je odlučila da podrži 24 projekta koji će biti finansirani u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 RSD. Ovi projekti će biti realizovani u periodu od 12. avgusta do 31. oktobra 2015.
Ministarstvo omladine i sporta, Edukativni centar – Kruševac  i partneri su uputili čestitke svim udruženjima mladih i neformalnim omladinskim grupama na odobrenim projektima i poželeli uspešnu realizaciju a zahvalili se svim udruženjima, neformalnim grupama, Kancelarijama za mlade i drugim partnerima koji su učestvovali na konkursu i pomogli u njegovoj uspešnoj realizaciji.

Moravički, mačvanski i kolubarski okrug
U Ivanjici se takođe organizovao konkurs u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, ivanjičkom Kancelarijom  za mlade, kao i opštinom Ivanjica u okviru programa „Mladi su zakon 2015“. Na ovaj konkurs se prijavilo 29 projekata iz Moravičkog, Mačvanskog i Kolubarskog okruga od kojih je stručna komisija odobrila 19 sa ukupno opredeljenim sredstvima od 1,5 miliona dinara.
Projekte su pisali sertifikovani mladi iz varošice na Moravici koji su prošli trodnevnu obuku za pisanje projekata, dok ju je sprovelo udruženje „Forum civilne akcije FORCA Požega“,resurs centar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije a stručna pomoć neformalnim omladinskim grupama i udruženjima mladih pružila je ivanjička Kancelarija za mlade, kao i opština Ivanjica.
U okviru ovog programa Ministarstvo omladine i sporta u odobrilo je četiri nova projekta mladima Ivanjice a njihova ukupna vrednost je 291.290 dinara, a realizovani će biti od strane neformalne grupe mladih: Sportska patrola, Lokalni omladinski parlament, Spasilačka družina i Klub ekstremnih sportova Stari Vlah Ivanjica u peridou od 12. septembra do 31. decembra ove godine.

Jablanički, pirotski i pčinjski okrug
Udruženja mladih u Jablaničkom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu su uputila poziv mladima da redovno prate internet i fejsbuk stranice, na kojima će se objavljivati sve informacije u vezi realizacije projekta „Mladi su zakon – Jablanički, Pirotski i Pčinjski okrug“, uskoro će biti objavljen konkurs za finansiranje omladinskih projekata.
Udruženje Narodni parlament je, u partnerstvu sa udruženjima „Vizija“ iz Pirota i „Generator“ iz Vranja, i ove godine izabrano za resursni centar programa Mladi su Zakon – Ministarstvo omladine i sporta. Kao resursni centar, uz finansijsku podršku Ministarstva Omladine i sporta Republike Srbije, imaju zadatak da rade na podsticanju aktivizma i volonterizma mladih pružanjem podrške projektnim idejama neformalnih omladinskih grupa i udruženja mladih u Jablaničkom, Pirotskom i Pčinjskom okrugu.

Da je projekat „Mladi su zakon“ zastupljen širom srbije govori činjenica da se na konkurse za finansiranje omladinskih volonterskih projekata prijavljuje veliki broj omladine.

Takođe, Resurs centar za braničevski, zaječarski i borski okrug, Omladina JAZAS-a Požarevac u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom i Udruženjem građana Šansa i uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, u okviru programa MLADI SU ZAKON raspisao je KONKURS za finansiranje OMLADINSKIH VOLONTERSKIH PROJEKATA u cilju PODSTICANjA AKTIVIZMA I VOLONTIRANjA MLADIH u Istočnoj Srbiji koji je trajao od 1. do 20. jula 2015. godine!

Teme konkursa kako je i bilo objavljeno:
Konkurs je namenjen vama, kreativcima, koji kroz aktivno učešće mladih i volontersko angažovanje želite da u svojoj lokalnoj sredini:

-učestvujete u uređenju javnih prostora u kojima mladi provode slobodno vreme

i/ili organizujete aktivnosti za mlade u tim prostorima

-učestvujete u akcijama zaštite životne sredine
-promovišete međugeneracijsku saradnju
-promovišete razumevanje, toleranciju i jednake šanse za sve mlade
-promovišete zdrave i bezbedne stilove života
-promovišete solidarnost i humanost

Na konkurs su mogli da se prijave udruženja mladih i neformalne omladinske grupe sastavljene od najmanje pet članova, kao što su đački ili studentski parlamenti, razne omladinske sekcije i druge grupe mladih sa teritorije braničevskog, zaječarskog i borskog okruga. Neformalne omladinske grupe moraju imati minimum jednu punoletnu osobu.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "„Mladi su zakon 2015“"

  1. Pingback: U čačanskom naselju Kaluđerici počinje izgradnja sportsko-rekreativnog parka | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login