Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“ od 19. do 27. septembra

FILM  
Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“ od 19. do 27. septembra

SJAJNE VESTI IZ GORNJEG MILANOVCA!

Organizator MEĐUNARODNOG FESTIVALA KRATKOG FILMA „KRATKA FORMA“ je Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Kulturni centar Gornji Milanovac. Festival se održava svake druge godine u Gornjem Milanovcu, u terminu koji odredi Organizator. Ove godine ovaj festivalće se održati u periodu od 19. do 27. septembra.

Ovaj festival je manifestacija koja svojim programom neguje i promoviše umetničke vrednosti savremenog kratkometražnog filmskog stvaralaštva. Festival teži da predstavi glavne pravce i stilove kratkog filma, da inicira kontakte filmskih radnika, autora i publike i predstavi najnovija ostvarenja iz produkcije kratkih filmova. Festival je namenjen svim ljubiteljima filma. Osnovni cilj Festivala je promocija kratkog i mini filma, kao i filmskog stvaralaštvadece i omladine.
Festival čine takmičarski i revijalni programi. Takmičarski program se odvija u četiri kategorije:

1. MIKRO FILM (film do 1 minuta)
2. MINI FILM (film od 1 do 3 minuta)
3. KRATKI FILM (film od 3 do 15 minuta)
4. FILMSKO STVARALAŠTVO DECE I OMLADINE (film do 15 minuta, uzrast do 19 godina)

Revijalni deo programa sadrži revijalne filmske sadržaje, edukacijske radionice, panele, tribine, izložbe i druge prateće umetničke programe.

Festival takođe prikazuje i nasleđe srpske i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti. Ova manifestacija je pokrenuta 2010.godine.

Svetskoj javnosti je do sada je predstavljeno 250 filmskih ostvarenja koja potpisuju autori iz pedesetak zemalja sveta od strane Kulturnog centra uz stručnu pomoć priznatih filmskih stvaraoca i profesora sa nekoliko filmskih akademija. Stručni žiri sastavljen od filmskih stvaralaca iz Srbije, Slovenije i Hrvatske pred sobom će imati novih 207 filmova i neće imati ni malo lak zadatak da proglasi najbolje u kategoriji mini, mikro i kratki film.

Na osnovu filmova koji će biti predstavljeni na festivalu, težak posao čeka i žiri za kategoriju filmsko stvaralaštvo dece i omladine, u čijem sastavu će biti filmski radnici iz Hrvatske i Srbije. Oni neće imati na malo lak zadatak da proglase najbolje. I drugi žiri dodeliće Gran Pri, ali za filmsko stvaralaštvo dece i omladine, kao i dve ravnopravne nagrade u rangu prve nagrade i to za najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva (uzrast do 15 godina), odnosno za najbolji film omladinskog filmskog stvaralaštva (uzrast od 15 do 19 godina).

Za 26. septembar je predviđeno javno žiriranje koje predstavlja pravo publike da iskaže svoje mišljenje, kao i da polemiše sa članovima žirija, da svojim analizama utiče na njihove odluke. Odluke žirija za proglašenje pobednika moraju biti jednoglasne i tog datuma će se doneti odluke o nagradama u svim kategorijama.

Kulturni centar će organizovati Četvrtu konferenciju filmskih festivala mladih – Youth Cinema Centar (YCC), u okviru filmskog festivala Kratka forma. Ovu konferenciju će 23. septembra otvoriti ministar kulture i informisanja u vladi Republike Srbije, Ivan Tasovac.
Mreža filmskih festivala, organizacija i nastavnika medijske kulture, ima cilj da promoviše filmsko stvaralaštvo dece i omladine. Jedan od osnivača ove mreže je i Kulturni centar. Krajnji cilj je obogatiti Evropsku filmsku kulturu, motivisati mlade za profesionalno bavljenje filmom i pružiti im stručnu i tehničku pomoć kako bi svoja filmska ostvarenja mogli da predstave na festivalima širom Evrope.

Potvrdu za dolazak na ovaj 3. međunarodni filmski festival su poslali filmski radnici iz desetak zemalja sveta koji će sa brojnim filmskim stvaraocima, rediteljima i producentima iz Srbije boraviti i družiti od 19. do 27. septembra.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login