Otvoren konkurs za 13. Bijenale minijature

MUZEJI, UMETNOST  
Otvoren konkurs za 13. Bijenale minijature

SJAJNE VESTI!

Gornjomilanovački Bijenale minijature osnovan je 1989. godine, pod okriljem Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca. Ideju o organizovanju Bijenala pokrenuo je slikar Milan Miletić, koji je učestvovao na sličnoj izložbi u Torontu u Kanadi. U saradnji sa tadašnjim predsednikom Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, Nebojšom Savovićem, i članovima Udruženja manifestacija je pokrenuta pod nazivom Prvi bijenale jugoslovenske minijaturne umetnosti. Izložba je predstavljena u Zavičajnom muzeju u Gornjem Milanovcu od 9. decembra 1989. do 9. januara 1990. godine, a učešće je uzelo više od 300 jugoslovenskih umetnika.

Od samog početka je Bijenale obuhvatio sve oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, što je manifestaciju učinilo jedinstvenom u svetu. Bijenale su od početka podržali SO Gornji Milanovac, Kulturni centar i Dečje novine, kao i brojna gornjomilanovačka preduzeća. Od četvrte izložbe (1996) Bijenale dobija internacionalni karakter, a organizaciju preuzima Muzej rudničko-takovskog kraja.

Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Kulturni centar Gornji Milanovac organizator je Međunarodnog bijenala umetnosti minijature od 1998. godine. Do sada su uspešno realizovali osam izložbi (Peti, Šesti, Sedmi, Osmi, Deveti, Deseti, Jedanaesti i Dvanaesti bijenale), a uveliko su započete i pripreme oko organizacije „njihovog“ devetog, odnosno 13. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature.

Učešće na manifestaciji do sada je uzelo više od 5000 autora iz četrdesetak zemalja. Zbog veličine i značaja manifestacije u realizaciju Bijenala od 2003. godine uključilo se i Ministarstvo kulture.U proteklih dvadesetpet godina dodeljeno je dvanaest Gran-prija i 92 ravnopravne nagrade iz svih oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, kao i veliki broj specijalnih nagrada. Nagrađeni autori iz Gornjeg Milanovca su: Milan Miletić, dobitnik nagrade za slikarstvo (dar Muzeja Oplenac u Topoli) na Prvom Bijenalu i Gran-pri nagrade na Drugom bijenalu i Žarko Vučković, dobitnik Prve nagrade za crtež na Četvrtom bijenalu umetnosti minijature.

Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje 13. Međunarodni bijenale umjetnosti minijature. Bijenale se održava svake druge godine za Praznik opštine Gornji Milanovac, 23. aprila. Mesto otvaranja Bijenala je Moderna galerija Kulturnog centra na Trgu kneza Mihaila. Raspisan je konkurs koji je otvoren od 1. septembra do 20. novembra 2015. godine. Selekcija radova biće obavljena 5. i 6. decembra, a žiriranje radova zakazano je za 12. i 13. decembar.

Konkurs je otvoren za sve punoletne ljude koji se bave umetničkom delatnošću i koji prihvataju uslove učešća. Umetnici zadržavaju potpunu slobodu izbora teme i tehnike i na konkurs mogu da prijave najviše dva rada i to isključivo u istoj izložbenoj kategoriji, a za izlaganje će biti prihvaćeni samo originalni radovi, nastali u poslednje dve godine, koje Selekciona komisija bude vrednovala kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa.

Izložbene kategorije su: slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnost fotografija i intermedija. Prema pravilima konkursa, za radove u dvodimenzionalnoj tehnici maksimalno dozvoljene dimenzije su 10×10 centimetara. Maksimalne spoljne dimenzije, ukoliko postoji paspartu ili ram, su 20×20, a za radove u tri dimenzije, maksimalna dozvoljena veličina je 10x10x10 centimetara.

Radovi treba da budu opremljeni za izlaganje i potpisani. Na poledjini rada potrebno je nalepiti nalepnicu koja je propisana od strane organizatora. Nalepnica je sadržana u prijavnom formularu.

Svi autori, osim umetnika koji izlažu, po pozivu Umetničkog saveta i umetnika sa područja opštine Gornji Milanovac, plaćaju participaciju za učeše na Bijenalu. Za domaće autore ona iznosi 1.500 dinara, dok je za strane umetnike 40 evra ili 40 američkih dolara.

Umetnički savet radi u sastavu: vajar Nebojša Savović Nes (predsednik), slikar-grafičar Vidan Papić, slikar Sanja Filipović, istoričar umetnosti Danijela Purešević i istoričar umetnosti Miodrag Danilović.

Nagrade Bijenala su: Gran pri (1.500 evra) i sedam ravnopravnih nagrada u rangu prve nagrade (po 500 evra) u svakoj izložbenoj kategoriji.
Nagrade ne moraju biti dodeljene u svim izložbenim kategorijama, a svi prvonagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala pošto novčana nagrada podrazumeva otkup rada. Međunarodni žiri 13. međunarodnog bijenala umetnosti minijature čine: likovni kritičar Nikola Kusovac (predsednik), vajar Dragan Radenović, likovni kritičar iz Bugarske Svilen Stefanov, likovni kritičar iz Rumunije Ileana Pintilie i slikar i teoretirčar umetnosti Sonja Briski Uzelac iz Hrvatske.

Rok za povratak odbijenih radova je 31. januar 2016. godine. Svečano otvaranje izložbe je 23. aprila, a izložba traje do 20. jula 2016. godine.

Rok za povratak radova je 31. decembar 2016. godine.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login