U okviru Evropske nedelje mobilnosti u Nišu i Pirotu bez automobila

DOGAĐAJI, ZANIMLJIVOSTI  
U okviru Evropske nedelje mobilnosti u Nišu i Pirotu bez automobila

SJAJNE VESTI!

Povodom Evropske nedelje mobilnosti koja je počela 16. septembra i trajaće do 22. septembra, većina gradova u našoj državi organizuje akcije pod sloganom „IZABERI – PROMENI – KOMBINUJ“.

Evropska nedelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana od strane mreža gradova Eurocities (koja ima ulogu koordinatora), Energy-Citiesi Climate Alliance, uz političku i finansijsku podršku Evropske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.

Osnovni cilj projekta je da i Srbija aktivno učestvuje u evropskim inicijativama i aktivnostima koji su usmerene ka jačanju svesti građana na temu mobilnosti i alternativnog kretanja. Time doprinosimo ispunjavanju modernih evropskih standarda životnih potreba.

Akciji su se pridružili i građani Niša koji su u subotu 19. septembra, ostavili automobile i krenuli iz centra grada vozeći bicikl Trgom kralja Milana, Voždovom, ulicama kralja Stefana Prvovenčanog, Pantelejskom, Kosovke devojke, Somborskom, preko Matejevačkog puta, bulevarima Medijana, Svetog cara Konstantina i Zorana Đinđića i Zetske do parka Čair. Tu je organizovan „bajk piknik“ i kod mostića je bio postavljen biciklistički poligon spretnosti za najmlađe, a najspretniji su dobili nagrade.

I grad Pirot se priključio ovoj akciji pa je deo Ulice srpskih vladara u centru Pirota danas od 8 do 13 sati bile zatvorene za saobraćaj zbog obeležavanja „Dana bez automobila“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti. Na zatvorenom delu ulice su se održali kulturno-sportski program i edukacije u kojima su učestvovali mališani Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“.

Ova kampanje se održava svake godine od 16. do 22. septembra sa ciljem da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebe automobila koji uzrokuju emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradu. To će doprineti većoj bezbednosti, smanjenom zagađenju vazduha i manjoj buci, sniženim emisijama gasova sa efektom staklene bašte i manjoj potrošnji energije.

Vrhunac manifestacije predstavlja „Dan bez automobila“, predviđen za 22. septembar, kada gradovi koji učestvuju u manifestaciji odvoje jednu ili više zona isključivo za pešake, bicikliste i javni saobraćaj tokom celog dana.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login