Vrh „Oštra čuka“ kod Sokobanje osvojilo blizu 700 planinara

OSTALI SPORTOVI  
Vrh „Oštra čuka“ kod Sokobanje osvojilo blizu 700 planinara

SJAJNE VESTI DONOSE PLANINARI!

Nedelja, rano jutro, kao da je stvoreno za planinarenje i šetnju pa se krenulo na vrh „Oštra čuka“ na planini Devica, a stazu dugu 15 km uspela je da prepešači većina učesnika. Ovaj prelepi vrh dosada je osvojilo više od 700 planinara iz svih krajeva Srbije, ali i gosti iz Bugarske, Makedonije i Kine.

Iskusni planinari kao i rekreativci krenuli su na pešačenje dugo 15 km, trasom od centra Sokobanje, preko parka Borići, vidikovca Janior, izvora Barudžija, izletišta Kalinovica, izvora Šopur, do vrha Oštra čuka, a u zadnjem delu staze prešlo se sa planine Device na planinu Ozren i učesnici su se spustili u selo Jezero. Ovu pomalo i tešku stazu lagano su savladali planinari, a rekreativci su proizvoljno prekidali pešačenje kada su osetili umor.

Planina Devica je jedna od onih planina gde najviši vrh nije i najatraktivniji i najlepši, nalazi se južno od Sokobanje, pitoma je, blaga, osim jednog dela, koji je i najlepši na celom području: to je vrh Oštra čuka (1174 m).

Devica je i pristupačna, naročito ako se uputimo starim putem ka Sokobanji, preko sela Vrelo i Jezero. Tu možemo stati na prevoju koji je nazvan Vlasina, koji razdvaja Ozren i Devicu, i za manje od sat vremena doći na vrh Oštra čuka. Sa Oštre čuke pogled se pruža prema jugu na Južnu Moravu i Suvu planinu, a prema severu na Ozrenske livade, sokobanjsku kotlinu i planinu Rtanj.

Uspon na Oštru čuku činiće se nemoguć bez solidnog znanja u slobodnom penjanju i posedovanja odgovarajuće opreme. Ipak, postoji jedna strana, ona istočno od vrha, i tu je obeležena staza koja vas upućuje kako da zaobiđete sav taj kamenjar i zastrašujuće odseke, i blago se popnete na vrh. To je jedna mnogo zanimljivija i duža staza, ali sasvim lagana, što se planinarskih ocena tiče.

Planinarsko društvo „Oštra čuka“ je skup velikh entuzijasta i dobrih domaćina koji su u junu 2011. godine uredili, očistili i obeležili kružnu stazu od Sokobanje do Oštre čuke i nazad, dužine nekih 22 kilometra. Zaista veliki i rad i trud, ali se nije stalo na tome. Oni su pre nekoliko meseci ugostili i pomogli da 630 planinara prepešači kružnu stazu oko sokobanjskog sela Vrmdža.

Po prvi put je ova akcija, koja se održava od 2011. godine, dobila i podršku Planinarskog saveza Srbije i uvrštena je u kalendar Tradicionalnih savezovih akcija.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login