U zaseoku Bobovići potekla voda sa vrha „Čuka“

OTKRIĆA, ZANIMLJIVOSTI  
U zaseoku Bobovići potekla voda sa vrha „Čuka“

SJAJNE VESTI ZA ZASEOK BOBOVIĆI!

Ima li veće sreće od saznanja da si pronašao vodu, koja život znači u seoskom domaćinstvu, za svoje potrebe kao i za uzgoj stoke. Voda je ovde, u zaseoku Bobovići, decenijama bila muka, nada i nedosanjani san i domaćina i čobana i svih seljaka sa ovog područja jer se za vodu išlo na vrelo udaljeno preko dva kilometra.

Krenuli su odlučni domaćini da pronađu vodu po bilo kojoj ceni, jer su se zasitili silnih obećanja od strane vlasti da će im dovesti vodu, pa je počelo traganje za ovim „blagom“ starom isprobanom metodom – pomoću „rašlji“ (dve bakarne žice).

Nauka iz naroda
Rašljama se pronalazi potencilalno nalazište podzemnih voda tako što se hoda po terenu brzim i dugimkoracima. Na nekim mestima žica miruje u rukama, a tamo gde postoje podzemne vode žica se motala i okretala, što daje siguran signal da je prisustvo vode evidentno. Gde se pojave najjači treptaji rašlji tu se i pristupa kopanju i traženju vode.
Postoji verovanje da se radiestezijom trebaju baviti izrazito dobri i čestiti ljudi, ljudi koji žele drugima zaista pomoći, to je radiestezijska etika.
 
Odlučili su da probaju pronaći vodu i angažovali su ljude vične radu sa rašljama, i bunardžije iz Arilja što se kasnije pokazalo opravdano jer su otkrili vodu na vrh Čuka, na oko 900 metara iznad bukovičkog zaseoka Bobovići.
 
Kada je počelo bušenje nije išlo po prvobitnim predviđanjima, iskopano je 50 metara bunara a nije bilo znakova jačeg izvora pa su meštani odlučili da odustanu od dalje potrage. Bunardžije su „imale nos“ i nisu hteli da odustanu i odlučili su da idu dalje „na svoj trošak“. Bili su u pravu jer su uspeli za pola dana da pronađu vodu na 68. metru, ali se nisu zaustavili do 74. metra, kada je kroz postavljene cevi, uz pomoć agregata šiknula voda, izdašnih 5,2 litara u minuti.
 
Tu radosti nije bilo kraja, pa su pošteni domaćini Vojo, Radosav sa sinovima Boguljubom i Stevom, kao i braća Draško i Rade Popović, poznatiji kao Bobovići, odlučili nagraditi uporne bunardžije i za svaki metar bušotine platili su po 50 evra.
 

„Rašlje su pokazale tok vode. Jeste neobično, na vrh kamenitog brda, ali tu nema omaške… Kopali smo do sada preko hiljadu bunara, pa i do 201. metra, kao u Dugoj Poljani za 26 kuća ili do 141. metra u čačanskoj Drenovi“ – kazuje bunardžija Nikodin Tomić iz radnje vlasnika Mirka Zimonjića iz Arilja.

 
Postoji tvrdnja da je na koti od 1.300 metara, ispod Konjske glave, bio izvor zvan „Nizamska voda“ sa koga su pili turski vojnici, pa su meštani pre tri godine pokušali da obnove taj izvor. Dovezene su mašine i kopale se tri i po metra u dubinu kada se voda pojavila, ponadali su se da je briga za vodu prošlost, ali već sutradan nije bilo ni kapi vode, kako bi narod rekao „voda je pobegla“.
 
Vredni domaćini Bobovići su odlučili da ovih dana na bušotini izvrše i drugu probu kapaciteta ovog bunara, pa su naručili novu pumpu, kablove za struju, creva i spremaju se za gradnju malog postrojenja na svom izvoru na Čukama. Za ovaj poduhvat su obezbedili 7.500 evra i neće žaliti ni veća ulaganja jer voda je život.

Nadamo se da će sada moći lakše da žive i da uživaju, jer im je san ostvaren i to zahvaljući svojim zajedničkim radom.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login