„Dani kulturne tradicije 2015“ u Srbobranu

ISTORIJA GRADOVA, OBIČAJI, PROMOCIJA SRBIJE  
„Dani kulturne tradicije 2015“ u Srbobranu

SJAJNE VESTI IZ SRBOBRANA!

Protekli vikend u Srbobranu je bio u znaku manifestacije „Dani kulturne tradicije 2015“ posvećenoj očuvanju narodnih tradicija i vrednosti brojnih nacionalnih zajednica koje žive u opštini  Srbobran. Manifestacije „Dani kulturne tradicije“ imaju dugu tradiciju i održavaju se od 2002. godine.

Počelo je u četvrtak u Domu kulture u Srbobranu, kada je otvorena izložba UG „Čunak“ pod nazivom „Devojački štafir sa razboja“. Posetioci su imali priliku da razgledaju proizvode koje su vredne ruke devojaka i žena tkali na starinski način i to na već zaboravljenim tkačkim razbojima. Svi ovi istkani predmeti su se spremali kao „devojačko ruho“, koje je mlada nosila u svoj novi dom, što ih je više imala više je vredila kao buduća domaćica.

Kao na sličnim manifestacijama neizbežan je Etno-bazar, mesto gde posetioci razgledaju radove vrednih domaćina i imaju mogućnost da kupe neke od izloženih predmeta za svoju kolekciju. Etno-bazar koji je organizovan na Trgu Republike. U petak uveče prikazane su svadbene torte izrađene po starim receptima naših baka i majki, a zatim su prikazani običaji momačke i devojačke večeri.

Subota 19. septembar, je bio rezervisan za interaktivnu predstavu „Mešoviti brak“, a govori o venčanju Srbina i Mađarice i dočarani su svi mađarsko-srpski svadbeni običaji.
A nekad je bilo ovako: najpozvaniji su tamburaši, pa fujaši, svatovi, običaji, fijakeri… Lepi događaji za pamćenje. Obavezna jela su krompirača, slatki pereci, razni sitni kolači, krofne a tek kolač „Mađarica“, a sve je to deo ovih običaja. Mnogi su takođe deo prošlosti, prosto vreme ih pregazilo, utoliko je ova predstava značajnija. Da se ne zaboravi…

Učešće u ovoj manifestaciji uzeli su brojna kulturna društva i organizacije iz opštine Srbobran:

Klub za negovanje tradicije Srbobran, КUD „Bard“, KUD „Ivanjsko cveće“ Nadalj, Klub „Nota i vez“ Srbobran, Aktiv žena Turija, UG „Citadela“ Srbobran, Udruženje „Svetlost“ Nadalj, Grupa za scensko kazivanje Doma kulture „Med i žaoka“ i UG „Čunak“ Srbobran. Svi su oni izvodili umetnički program na novoizgrađenom Trgu Republike u Srbobranu, a sve to u cilju očuvanja narodnih tradicija i vrednosti brojnih nacionalnih grupa koji žive u Srbobranu.

Srbobran šalje pozdrave do sledećeg susreta na ovoj tradicionalnoj manifestacije!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login