Knjaževac: Subvencije u oblasti mlečnog govedarstva, nabavka mehanizacije i opreme za poljoprivredu

INVESTICIJE, PČELARSTVO, POLJOPRIVREDA, PRIVREDA, STOČARSTVO  
Knjaževac: Subvencije u oblasti mlečnog govedarstva, nabavka mehanizacije i opreme za poljoprivredu

SJAJNE VESTI IZ KNJAŽEVCA!

Potpisivanjem 306. ugovora o subvencijama u oblasti mlečnog govedarstva i subvencionisanoj nabavci mehanizacije i opreme za poljoprivredu, Opština Knjaževac je nastavila svoju tradiciju ili bolje rečeno,  dugogodišnju praksu finansijske podrške agraru.

Svi zainteresovani poljoprivrednici, nosioci, odnosno članovi registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, detaljnije informacije o konkursima mogli su dobiti na sajtu ili lično u Agenciji za razvoj opštine Knjaževac. Konkursi su bili raspisani na sednici Upravnog odbora Fonda 22. juna. Predviđeno je da se subvencioniše nabavka poljoprivredne opreme i mehanizacije u visini do 50% od cene, a najviše do iznosa od 100.000 dinara. Za poljoprivredna gazdinstva pogođena ledenom kišom procentualni iznos subvencije je veći i iznosi 60%. Kod pčelarstva, subvencioniše se nabavka opreme takođe sa 50%, a maksimalni iznos je 50.000 dinara.

U knjaževačkom Domu kulture potpisani su ugovori o subvencijama u oblasti mlečnog govedarstva i subvencionisanoj nabavci mehanizacije i opreme za poljoprivredu po oba konkursa ukupne vrednosti 14,6 miliona dinara. U velikoj sali doma kulture prezentovani su rezultati dosadašnje podrške ruralnom razvoju i subvencija u poljoprivredi. Na prezentaciji pre potpisivanja ugovora pomoćnik predsednika opštine je govorio o planovima za predstojeći period kao i da će lokalna samouprava maksimalno podržati svaki vid udruživanja i organizovanja poljoprivrednika.

Za oko desetak dana najavljeno je i potpisivanje sličnih ugovora o subvencijama u oblasti pčelarstva.
Lokalna samouprava, preko Fonda za razvoj poljoprivrede, sprovodi mere od 2012. godine koje su izražene u svakom delu opštine Knjaževac.

„U prethodnom periodu imali smo preko 1.000 korisnika po raznim konkursima našeg Fonda. U ovom delu Srbije smo jedinstvena opština koja je u periodu od 2012. do ove godine uložila 1.000.000 evra u direktnu podršku razvoju poljoprivrede“, istakao je Dalibor Stanojević, predsednik Upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac.

Kroz tri mere Opština Knjaževac je realizovala program podrške ruralnom razvoju.
Prva je intenzivno investiranje u poljoprivrednu proizvodnju.

„Ljudi koji su na selu moraju od nečega da žive, a mi smo u prethodne tri godine više od 100 miliona dinara uložili u mere subvencije u vidu pomoći voćarima i stočarima. Takođe, mnogo je urađeno po pitanju ruralne infrastrukture. Više od 250 miliona dinara uloženo je u popravku puteva, sisteme vodosnabdevanja, elektrifikaciju. Treća mera, po kojoj smo jedinstveni u Srbiji, je besplatni javni prevoz na području opštine za sve kategorije stanovništva“, izjavio je predsednik opštine.

Pogledajte prilog koji je uradila ekipa Knjaževac INFO:

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login